Saturday, January 19, 2013

ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Από τον Antonio

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ένα νέο σκάνδαλο αναστατώνει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP). Την περασμένη Πέμπτη, μετά από πολυχρόνιες διερευνήσεις εκ μέρους των αρμοδιων αρχων, ανακοινώθηκε ότι ο κύριος Luis Bárcenas, ο πρώην ταμίας της παράταξης, ήταν ο κάτοχος ενός λογαριασμού της αξιας 22 εκατομμυρίων ευρώ σε ελβετική τράπεζα. Κατά πασα πιθανότητα ο Bárcenas πλήρωσε μαύρα επιμίσθια στα στελέχη του κόμματος, κάτι που συνέβη μέχρι το 2009, όταν η γενική γραμματέας, κυρια Μaría Dolores De Cospedal, φέρεται να έχει βάλει τέρμα σε τέτοια μεθόδευση. Πάντως, διέρρευσε στον Τύπο η πληροφορία σύμφωνα με την οποια ο κύριος Bárcenas ήταν κάτοχος, μαζί με την κυρια Cospedal, αλλου λογαριασμού σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας της Μαδρίτης από τον οποιο φαίνεται να έχουν αναληφθεί περισσότερο από 3 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή των υπηρεσιών 3 εταιρειών μπλεγμένων στην υπόθεση Gurtel - επεισόδιο διαφθοράς στο οποιο ανακατεύτηκαν κάποια μέλη της Δεξιάς που παρέλαβαν μίζες από τον επιχειρηματία Francisco Κορέα -. Ο κύριος Alfonso Trallero, συνήγορος του ταμία του PP, δήλωσε ότι ο πελάτης του ήδη επαναπάτρισε 11 εκατομμύρια χάριν στην φορολογική αμνηστία που είχε ψηφίσει πέρυσι η κυβέρνηση του κυριου Ραχόι.
Κάποια περιφερειακά στελέχη της παράταξης, όπως ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης, κύριος Salvador Victoria, εξέφρασαν την γνώμη για σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ χθες περισσότερο από 1000 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα της Μαδρίτης του Λαϊκού Κόμματος, η οποια φυλάχτηκε από τα Σώματα Ασφαλειας, για να διατυπώσουν την έντονη δυσαρέσκεια τους.
Από την 1 Ιανουαρίου, στην Αυτόνομη Κοινότητα της Μαδρίτης, οι πολίτες πρέπει να καταβάλλουν 1 ευρώ ως φόρο συνταγογράφησης, ενώ οι συγκεντρώσεις για την δημοσια υγεία συνεχίζονται με την μαζική λαϊκή συμμετοχη μετά από την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης της πρωτεύουσας να αποκρατικοποιηθούν οι μη νοσηλευτικές υπηρεσίες κάποιων νοσοκομείων της περιοχής. Εν το μεταξύ, το Συμβούλιο της Επικρατειας (στην Ισπανία Tribunal Constitucional) ανέστειλε την επιβολή του παραπάνω φόρου στην Καταλωνία.
Ο Υπουργός Παιδείας k. José Ignacio Wert προέβη σε μεταρρύθμιση που προκάλεσε την γενική οργή, αφού εισάγονται ανταγωνιστικά κριτήρια μεταξύ δημοσιων η ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λαμβάνουν κρατικά κονδύλια

No comments: