Thursday, May 9, 2013

Ο Antonio για τον ΟΠΑΠ...

Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΑΠ
του συναγωνιστή Antonio Giovetti, Μαδρίτη

Στην τελευταία πράξη των "Ιππέων" ο Αριστοφάνης περιγράφει τον αγώνα μεταξύ του πολιτικού Κλέωνος και του χασάπη Αγορακρίτου με σκοπό την κατάκτηση μιας γυναικας ονομαζόμενης Δημοκρατίας.
Οι δυο μνηστήρες έπρεπε να της φέρουν ένα καλάθι με τα καλύτερα δώρα και καθώς ο Κλέων είχε κλέψει όλα τα αγαθά, ο Aγορακριτος βγήκε νικητής.
Όσοι, στην σημερινή Ελλάδα, ασχολούνται με τα δημοσια ακολουθούν κατά γράμμα το παράδειγμα του πάλαι ποτε επικεφαλής της δημοκρατικής παράταξης, ξεπουλώντας αισχρώς την λαϊκή περιουσια.

Ο ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Την πρώτη Μαΐου, μια συμβολική μέρα για όλους τους εργαζομενους, το TAIΠΕΔ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Το επενδυτικό κεφαλαιο Emma Δέλτα, του οποιου οι ιδιοκτητες είναι ο Τσέχος Jiri Smejc και ο Γεώργιος Μελισσανίδης, γόνος του γνωστού μεγιστάνα του πετρελαιου Δημήτρη Μελισσανίδη, απέκτησε το 33% των μετοχων της εταιρείας σε ένα τίμημα που ανερχόταν στα 652 εκατομμύρια ευρώ, συν αλλα 60 που αντιστοιχούν στο μέρισμα του...
Δημοσιου για το έτος 2012.
Ο κύριος Στέλιος Σταυρίδης, πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, θεώρησε την πώληση ως μια εθνική επιτυχία που θα συμβάλλει σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση, τονίζοντας ότι το Δημόσιο θα εισπράξει, για δέκα χρονια, 6.3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου, το TAIΠΕΔ δηλώνει ότι το τίμημα ξεπερνάει 18.6 φορες τα εκτιμημένα κέρδη του οργανισμού για το έτος 2013, κάτι που υποδεικνύει ότι ο προϋπολογισμός του ΟΠΑΠ ήταν μαγειρεμένος.
Τα καθαρά κέρδη του οργανισμού, που πέρσι έφτασαν στα 505 εκατομμύρια ευρώ θα μειωθούν, κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, στα 113 εκατομμύρια λόγω μιας διάταξης που επιβάλλει φορολογικό συντελεστή του 30% στα μεικτά κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδους του τζόγου.
Και σε αυτήν την περιπτώσεις, οι προβλέψεις των επισημων φορέων είναι λανθασμένες εξαιτίας μαθηματικών σφαλμάτων.
Αυτό το γεγονός επαληθεύει τις απόψεις κάποιων οικονομολόγων της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποιοι υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα του Υπουργείου Οικονομικών και του TAIΠΕΔ θα αντιστοιχούσαν μονο στο τρίμηνο προϋπολογισμό του ΟΠΑΠ.

ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΠΛΕΙΟΔΟΤΩΝ

Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Τσέχου επενδυτη Jiri Smejc ξεκινάει στο 1991, όταν διαχειριζόταν ένα επενδυτικό κεφαλαιο της αξιας 225 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύντομα έγινε γνωστός σε επιχειρηματικούς κύκλους της Ρωσίας, της Ιταλίας και της Άπω Ανατολής. Πρόσφατα μπήκε με δύναμη και στην ελληνική αγορά με την απόκτηση μετοχων της Τράπεζα Πειραιώς και την συμμετοχη του και στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με τον αγγλόφωνο Τύπο, το επενδυτικό κεφαλαιο Emma Δέλτα δημιουργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και κατατέθηκε σε τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου.

Ο άλλος πλειοδότης είναι ο Γεώργιος Μελισσανίδης, γιος του ιδιοκτητη της Aegean Oil Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποιος κατηγορείται για λαθρεμπόριο και πλαστογραφία.
Ο συνήγορος του είναι ο Φαΐλος Κρανιδιώτης, σύμβουλος του πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαρά. Αυτή η σημαντική λεπτομέρεια προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την διαδικασία του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Μήπως υπήρχαν πολιτικές πιέσεις για να ευνοηθεί το σχήμα Μελισσανίδη;
Γιατί γνωστά επενδυτικά κεφαλαια σαν το βρετανικό BC Partners η μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα του τζόγου όπως η ισραηλινή Playtech και η γερμανική Gauselmann δεν υπέβαλαν καμια δεσμευτική προσφορα στο τέλος της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού;

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ

Στην υπόθεση ΟΠΑΠ χωράνε άλλοι διακεκριμένοι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης.
Στις 8 Απριλίου διεξήχθη η συνεδρίαση των μετοχων της εταιρείας με σκοπό την έγκριση ενός πενταετούς συμβολαίου της αξιας 108.000.000 ευρώ με την Intralot A.E., μια από τις επιχειρήσεις του ομίλου Κόκκαλη, για την προμήθεια ηλεκτρονικού και πληροφορικού εξοπλισμού.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με σκανδαλώδεις τρόπους: το TAIΠΕΔ, στο οποιο το Δημόσιο παραχώρησε το 33% των μετοχων του ΟΠΑΠ, δήλωσε "παρών" και με την απουσία άλλων επενδυτών προχώρησε η διαδικασία. Μετά από λίγες μέρες, ακόμα και βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση όπως η κυρια Μπακογιάννη διετύπωσε μια ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα για το συγκεκριμένο θέμα.
Έτσι, χάριν σε αυτό το ντροπιαστικό παρασκήνιο πουλήθηκε μια από τις πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρίες. Και, ακόμη για μια φορα, ο λαός σώπα..

ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ

No comments: