Friday, May 10, 2013

Δεοντολογία και για την αλληλεγγύη...

H "προϊστορία" του θέματος ξεκινά την 1η Απριλίου με αυτήν την ανακοίνωση στο blog της Λαϊκής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων, Κουκακίου και Θησείου, την οποία και αντιγράφω:

Εμείς θα μιλάμε για εμάς.
1 Απριλίου 2013 | Ανακοινώσεις, Υγεία

Ενώ συμπληρώνουμε τέσσερα χρόνια από τότε που εισήλθαμε στην τελευταία φάση της καπιταλιστικής κρίσης, παρατηρούμε μία έντονη και επίμονη κίνηση από την μεριά των αφεντικών για ενσωμάτωση και αφομοίωση αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων των από-τα-κάτω.

Εντοπίζουμε αυτή την κίνηση σε κομματικούς μηχανισμούς, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (και την θολούρα που συνοδεύει το περιεχόμενο και τους στόχους τους) και σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από κοινοτικά κονδύλια (όπως π.χ. τα ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούν τη δημιουργία συνεργατικών επιχειρήσεων ή την εργασία σε κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία κ.τ.λ.).

Αυτό το κείμενό μας, λοιπόν, παρόλο που συγκεκριμενοποιείται σε έναν κομματικό μηχανισμό αποτελεί προϊόν ενός γενικότερου προβληματισμού και μία συζήτησης που είναι σε εξέλιξη στη συνέλευση του ΚΧΥ και συχνά αποτυπώνεται στα κείμενα τα οποία δημοσιοποιούμε. Στο σύντομο μέλλον θα καταθέσουμε μία πιο αναλυτική και ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος.

.

Εμείς θα μιλάμε για εμάς

Την προηγούμενη εβδομάδα διαβάσαμε ρεπορτάζ και συνεντεύξεις οι οποίες παρουσίαζαν τη συλλογικότητα «Αλληλεγγύη για όλους». Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν άτομα της συλλογικότητας (και ένα μέρος της δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο left.gr) μαθαίνουμε ότι «η ‘‘αλληλεγγύη για όλους’’ δημιουργήθηκε από κόσμο με συμμετοχή σε διάφορα κινήματα και δομές αλληλεγγύης και στα πλαίσια της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη και ενίσχυση του κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης».

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2012, διαβάζαμε σε φύλλο της εφημερίδας «Αυγή» τον Τάσο Κορωνάκη (μέλος της συντονιστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ) να λέει: Οι δομές της αλληλεγγύης έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των πολιτικών του Μνημονίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα που στερούνται τα στοιχειώδη αγαθά που είναι απαραίτητα για την επιβίωση, όπως τροφή, στέγη και φάρμακα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν επιδιώκει να φτιάξει τις “δικές του” δομές αλληλεγγύης, αλλά να διευκολύνει την επικοινωνία και τον συντονισμό και να στηρίξει με κάθε τρόπο τις ήδη υπάρχουσες.

Και λίγο παρακάτω μαθαίνουμε ότι: η πρωτοβουλία “Αλληλεγγύη για Όλους” αποσκοπεί στο να ενισχύσει αλλά και να παράσχει οργανωτικούς και οικονομικούς πόρους σε 3.000 περίπου δομές αλληλεγγύης οι οποίες είναι διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα.

Και αναρωτιόμαστε, λοιπόν, εμείς: τι δουλειά έχει ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα υγείας όπως είναι ο κοινωνικός χώρος για την υγεία της ΛΣ Πετραλώνων, Θησείου και Κουκακίου να συμπεριλαμβάνεται μέσα σε ένα παρακλάδι μίας κομματικής δομής; Για εμάς η λέξη αυτοοργάνωση συνοδεύεται και από την επιδίωξη ανάληψης της ζωής και των αποφάσεών μας στα χέρια μας. Χωρίς αντιπροσώπους, χωρίς διαμεσολαβητές, έξω και ενάντια σε ιεραρχικές δομές. Ο πατρόνας αυτής της πρωτοβουλίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, έχει μήπως κάποια σχέση με τις παραπάνω αξίες; Μήπως…

Και αναρωτιόμαστε, επίσης, ποιός έχει εξουσιοδοτήσει έναν κομματικό φορέα να αναλάβει «την διευκόλυνση της επικοινωνίας ανάμεσα στις δομές». Πέρυσι, τέτοια εποχή περίπου κάποιοι εκατοντάδες άνθρωποι σπάζαμε τα κεφάλια μας να στήσουμε μία συντονιστική δομή των λαϊκών συνελεύσεων και των συνελεύσεων γειτονιάς. Ήταν μία πρωτοβουλία η οποία στηριζόταν στην άμεση επαφή στα αμφιθέατρα και στην αναζήτηση κοινών εδαφών. Σήμερα, αυτή η «συντονιστική πρωτοβουλία» του «Αλληλεγγύη για όλους» σε ποια ακριβώς επαφή και σχέση βασίζεται; Μήπως σε αυτή των κομματικών σχέσεων;

Σε εκείνο το άρθρο της «Αυγής» (που παραθέσαμε και παραπάνω) ο Κορωνάκης μιλάει και για ενίσχυση με οικονομικούς πόρους σε δομές αλληλεγγύης διάσπαρτες στην Ελλάδα. Να υποθέσουμε ότι το γεγονός ότι συμπεριλαμβανόμαστε στις «αλληλέγγυες δομές» του ιστότοπου αποτελεί μία ανοιχτή πρόσκληση για μία τέτοια οικονομική ενίσχυση; Και επειδή δημιουργείται μία θολούρα για το εάν «τα παίρνουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ», έχουμε να δηλώσουμε απλά και κατανοητά κάποια πραγματάκια.

Το εγχείρημά μας παραμένει αυτόνομο, αυτοοργανωμένο, μία απόπειρα αυτοθέσμισης πάνω στα ζητήματα της υγείας. Δεν έχει καμία σχέση με κομματικούς και δημοτικούς μηχανισμούς (ούτε τις παραφυάδες τους). Δεν έχει καμία σχέση με την εκκλησία, με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά ή άλλα κονδύλια. Και ως τέτοιο θα συνεχίσει.

Είχαμε διαβάσει και εμείς πριν κάμποσο καιρό τις εσωτερικές οδηγίες προς τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να «διεισδύουν» στις δομές αλληλεγγύης και στις συνελεύσεις γειτονιών. Είχαμε ακούσει και εμείς για το κονδύλι υποστήριξης δομών αλληλεγγύης που είχε κοπεί από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου. Είχαμε υποψιαστεί ότι πολλά εγχειρήματα θα μετατραπούν σε μία δεξαμενή ψήφου για την αδημονούσα αριστερή κυβέρνηση. Και περιμέναμε (και περιμένουμε) να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια αφομοίωσης και ενσωμάτωσης. Βλέπετε, ο αστερισμός της εξουσίας είναι εκτυφλωτικός.

Δεν σκοπεύουμε, όμως, να σιωπήσουμε. Το αυτονόητο που αναμένουμε είναι να απαλειφτεί η δομή του κοινωνικού χώρου για την υγεία από τον ιστότοπο της «Αλληλεγγύης για όλους». Έχουμε τους τρόπους, έχουμε χτίσει τις σχέσεις, έχουμε βρει και τα κουράγια να μιλήσουμε εμείς για εμάς, για το εγχείρημά μας και τα περιεχόμενά του.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής ανέβασε στο blog της το κείμενο που ακολουθεί:

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013
Περί «αλληλεγγύης», πολιτικής καπηλείας και άλλων δαιμονίων.

Ο δρόμος μας οδηγεί σε έναν άλλο κόσμο, που δεν έχει τις απαξίες της αγοράς και τους νόμους του κέρδους.
Δεν πατά πάνω στην εκμετάλλευση και τον φόβο.
Δεν έχει σωτήρες και διαχειριστές της ζωής μας.
Ο κόσμος αυτός κραυγάζει ελευθερία.

Αυτό το απόσπασμα αποτελεί μέρος του κειμένου αυτοπαρουσίασής μας, αναρτημένο δημόσια ηλεκτρονικά, και δημοσιοποιημένο χιλιάδες φορές σε όσους/ες θέλουν να μάθουν για μας. Απορούμε, λοιπόν, με το θράσος και εξοργιζόμαστε με την πολιτική απατεωνιά της κομματικά καθοδηγούμενης από το ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλίας «αλληλεγγύη για όλους» (solidarity 4all) που χρησιμοποιεί και καπηλεύεται τη συλλογικότητά μας, προκειμένου να μεγεθύνει τον διαδικτυακό της χάρτη με βάση τις δικές της κοντόφθαλμες και εξαργυρώσιμες εκλογικά επιδιώξεις.

Περί πολιτικής απατεωνιάς
Η πρωτοβουλία «αλληλεγγύη για όλους» παρουσιάζεται ως ο διαχειριστής επικοινωνίας δικτύων και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και αυθαίρετα, από τα πάνω, επιχειρεί να διαμεσολαβήσει τις σχέσεις μεταξύ συλλογικοτήτων και εγχειρημάτων, χρησιμοποιώντας τις αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης συλλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων και τη δική μας, προβάλλοντας πολιτικές θέσεις οι οποίες μας είναι όχι μόνο παντελώς ξένες, αλλά αποβαίνουν εχθρικές και επιχειρούν να αποδομήσουν τον αξιακό τρόπο ζωής και δράσης μας.
Η αλληλεγγύη, η αντίσταση, η αυτοοργάνωση που καπηλεύεται η παραπάνω «πρωτοβουλία» δεν αποτελούν συνθήματα με ημερομηνία λήξης σε μια κάλπη, όπως έντεχνα διακηρύσσει: «για μια ριζοσπαστική και αποτελεσματική κοινωνική αντιπολίτευση, για ένα πολιτικό ρεύμα ανατροπής» προκειμένου αυτό το… ρεύμα ανατροπής να αυξήσει τη δεξαμενή ψήφων του και τελικά να ανατρέψει (τι;) τα εκλογικά ποσοστά και να καταστήσει το κόμμα από το οποίο καθοδηγείται τον επόμενο διαχειριστή αυτού του ίδιου συστήματος.
Η αυτοοργάνωση, η αντίσταση, η αλληλεγγύη, είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες με τις οποίες χτίζουμε μέρα με τη μέρα δομές που αποτελούν την απαρχή ενός άλλου κόσμου, και μέσα στο σκηνικό της καπιταλιστικής κρίσης δεν απαντάνε μόνο στις ανάγκες μας στο σήμερα με στόχο να διαχειριστούν τη φτώχεια όπως επίσης διακηρύσσει: «…όσοι πληττόμαστε από την κρίση μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας», αλλά υφαίνουν το νήμα μιας ευρύτερης απελευθερωτικής προοπτικής με στόχο το γκρέμισμα αυτού του κόσμου που ζούμε σήμερα, του κόσμου της εκμετάλλευσης. Ως προς αυτό δεν τρέφουμε εκλογικές αυταπάτες για κακούς και καλούς διαχειριστές του συστήματος.
Η αδιαμεσολάβητη δράση, η εναντίωση στην ανάθεση σε «ειδικούς της γνώσης και της πολιτικής», οι συνελεύσεις, η σύνδεσή μας με αυτοοργανωμένες συλλογικές αντιστάσεις καθώς και η δημιουργία απελευθερωτικών δομών ζωής στο εδώ και το τώρα που εμπνέονται από το όνειρο ενός άλλου κόσμου διαφορετικού είναι το μονοπάτι ζωής και αγώνα, που διαβαίνουμε -όχι με ευκολία- για την ανατροπή του άδικου και σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για να αλλάξει η ζωή όλων μας. Και εδώ συναντιόμαστε με όλους, εκείνες κι εκείνους που έχουν τα ίδια όνειρα χωρίς να χρειαζόμαστε ούτε και να ζητάμε διαχειριστές επικοινωνίας. Καλά θα κάνουν να πιστέψουν, είτε τους αρέσει είτε όχι, ότι σε αυτό τον ίδιο δρόμο συναντιόμαστε με ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού του πλανήτη χωρίς την ανάγκη της διαμεσολάβησής τους με διεθνείς καμπάνιες και άλλα τέτοιου τύπου εργαλεία που επικαλούνται για να δώσουν ρόλο στην υπόστασή τους.

Περί οργής
Διακηρύσσουν ότι στόχος της πρωτοβουλίας τους είναι: «να ενισχύσει όλα τα υπάρχοντα εγχειρήματα με κάθε δυνατό τρόπο (με υλικά και ανθρώπους, οικονομική στήριξη, αλληλοκάλυψη αναγκών κτλ), καθώς και να προωθήσει τη δημιουργία νέων σε περιοχές ή θεματικές που δεν καλύπτονται.», αλλά και «να προωθήσει διεθνείς καμπάνιες αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό πεδίο, με κινητοποιήσεις, διεθνείς μέρες-δράσεις, αποστολή ενισχύσεων οικονομικών ή σε είδος…» Ήδη από τον Σεπτέμβριο 2012 και μετά από ποικιλοτρόπως δημοσιοποιημένες ανακοινώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ μαθαίναμε ότι τα δίκτυα αλληλεγγύης που δημιουργεί θα ενισχύσουν και υπάρχουσες δομές αλληλεγγύης που μπορούν να ενισχυθούν και οικονομικά από το «ταμείο αλληλεγγύης» που προέρχεται από μέρος των μισθών των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. και δηλώσεις Παπαδημούλη, 2/5/2013, στο διαδίκτυο).
Οργισμένες και οργισμένοι με το θράσος τους απευθύνουμε το ερώτημα: Πώς τόλμησαν να μας συμπεριλάβουν σε μια λίστα εγχειρημάτων τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένας κομματικός μηχανισμός; Πώς τολμούν να απαξιώνουν και να ευτελίζουν τις δράσεις μας θεωρώντας μας δυνάμει εξωνημένους; Τους απαντούμε να κρατήσουν για τους εαυτούς τους την αργυραμοιβή μέσα στο επίκαιρο κλίμα των επιδοτήσεων διαμέσου ΕΣΠΑ, και των κονδυλίων των ΜΚΟ με τα σκλαβοπάζαρα.
Στον κοινωνικό πόλεμο εμείς πολεμάμε τη φτώχεια νιώθοντας εξεγερμένες και εξεγερμένοι. Δημιουργούμε κοινότητες αγώνα με αδιαμεσολάβητη κοινωνική δράση και αυτοοργανωμένες δομές που σπάνε τον κύκλο της εμπορευματοποίησης σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Δομές που στηρίζονται στη δύναμη που μας προσφέρει η συλλογικοποίηση των δράσεων μας, που δεν επιζητούν, αλλά αντιμάχονται την αντίληψη της οικονομικής ή της ενίσχυσης σε είδος από κρατικούς, δημοτικούς φορείς ή ΜΚΟ και τη λογική της ανάθεσης που κρατάει σκλάβους τους εκμεταλλευομένους.
Και η μάχη για την υπεράσπιση των αξιών του αγώνα μας δεν δίνεται μόνο απέναντι στο κράτος αλλά και απέναντι σε κάθε λογής επίδοξους σωτήρες.


Σήμερα, σε μία από τις λίστες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που συμμετέχω, εμφανίστηκε ένα αρχείο .pdf που φέρεται να είναι η απάντηση του solidarity4all. Και λέω φέρεται γιατί μέχρι στιγμής δεν την έχω βρει αναρτημένη πουθενά. Μπορεί όμως να φταίει και το ψάξιμό μου... Το κείμενο λέει:

Δύναμη της αλληλεγγύης είναι ότι ανήκει στο λαό
(ή, ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις)

Τα τελευταία χρόνια ο λαός μας επέλεξε να αντισταθεί στην κρίση αναπτύσσοντας πολύμορφα και αυτο-οργανωμένα εγχειρήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, αμφισβητώντας το ισχύων σύστημα πολιτικής διαμεσολάβησης όπως και την κυριαρχία της αγοράς.
Η «αλληλεγγύη για όλους» δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από ένα ακόμα λιθαράκι μέσα σε αυτόν τον γαλαξία κινήσεων αλληλεγγύης. Μία προσπάθεια που με μια αποκεντροποιητική αντίληψη θέλει με έμπρακτο τρόπο να προσφέρει εργαλεία που να διευκολύνουν την κάλυψη υπαρκτών αναγκών των αυτο-οργανωμένων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και την ανάπτυξη τους.
Στα πλαίσια αυτά είναι εκτός της λογικής της η λειτουργία της σαν συντονιστικό των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, πόσο μάλλον να τις εκπροσωπεί. Θεωρεί αυτονόητη την αυτοτέλεια στον τρόπο λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων κάθε συλλογικότητας, ακόμα και αυτών που της έχει ζητηθεί να στηρίξει οικονομικά. Στόχος της είναι η ανταπόκριση στις οξυμένες ανάγκες επιβίωσης και
συλλογικής απάντησης ενός λαού, από το επίπεδο γειτονιάς μέχρι αυτό της χώρας. Μιας κοινωνίας που αγωνίζεται να σταθεί όρθια για να αντιστέκεται στην κοινωνική βαρβαρότητα, τις διαιρετικές πολιτικές και τον εκφασισμό. Κριτήριο μας είναι να είμαστε ωφέλιμοι σε αυτή τη μάχη, προβάλλοντας με επιμονή το τρίπτυχο «αλληλεγγύη - αντίσταση – αυτοργάνωση για την συνολική ανατροπή».
Η «αλληλεγγύη για όλους» θεωρεί ότι σε καιρούς που η κοινωνική καταστροφή αγγίζει τα επίπεδα της
ανθρωπιστικής κρίσης, που δοκιμάζονται οι αντοχές μιας ολόκληρης κοινωνίας, το ζήτημα της αυτο-οργάνωσης αποτελεί υπόθεση για την ίδια την επιβίωση της και όχι ζήτημα ενός πολιτικο-ιδεολογικού χώρου. Κάτι τέτοιο θα ήταν τραγική πολυτέλεια. Πρόκειται για μία μάχη επιβίωσης και προετοιμασίας ενός κινήματος ανατροπής και βαθύτερων κοινωνικών μετασχηματισμών. Για ένα πλατύ, πολύμορφο
και με αντιφατικά πολλές φορές χαρακτηριστικά κίνημα λαϊκής αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, που δεν μπορεί να χωρέσει, εξαργυρωθεί ή ενταχθεί σε καθαρότητες, επιμέρους πολιτικές «καταγραφές» και «κανονικότητες», θεσμικού ή αντιθεσμικού τύπου.

Σε αυτή τη βάση, λοιπόν, το www.solidarity4all.gr αναπτύχθηκε σαν εργαλείο για:
- Να διευκολύνει την επικοινωνία των δικτύων και των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών και «τεχνογνωσίας» μεταξύ τους.
- Να κάνει ορατό και γνωστό το εύρος του κινήματος έμπρακτης και συμμετοχικής αλληλεγγύης, μέσω της καταγραφής όλων των δομών κατά γεωγραφική περιοχή και πεδίο δραστηριότητας.
- Να καταστήσει εύκολα προσβάσιμες στον καθένα και την καθεμία που έχει ανάγκη ή θέλει να βοηθήσει τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την χώρα.
- Να ενισχύσει όλα τα υπάρχοντα εγχειρήματα με κάθε δυνατό τρόπο (με υλικά και ανθρώπους, οικονομική στήριξη, αλληλοκάλυψη αναγκών κτλ), καθώς και να προωθήσει τη δημιουργία νέων σε περιοχές ή θεματικές που δεν καλύπτονται.
- Να διαδώσει την αντίληψη ότι όσοι πληττόμαστε από την κρίση μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Οτι δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε το υπό διάλυση «κράτος πρόνοιας». Αντίθετα, διεκδικώντας κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες, οικοδομούμε την ενότητα εργαζομένων – ανέργων, ντόπιων – μεταναστών, υγειονομικών – ασθενών, εκπαιδευτικών
– μαθητών, και μέσα από την αλληλεγγύη αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. (Δες http://www.solidarity4all.gr/αλληλεγγύη-για-όλους)
Η ιστοσελίδα www.solidarity4all.gr φιλοξενεί, χωρίς αποκλεισμούς, όλα τα εγχειρήματα κοινωνικής αλληλεγγύης που λειτουργούν με την παραπάνω λογική. Η κάθε δομή έχει δικό της χώρο στο www.solidarity4all.gr, τον οποίο ενημερώνει η ίδια, διαμορφώνοντας έτσι ταυτόχρονα την κεντρική ροή ειδήσεων και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Η οριζόντια και συλλογική αυτή μορφή είναι
απόρροια της επιλογής μας να παράσχουμε χρήσιμα εργαλεία για τις δομές αλληλεγγύης, για όσους τις έχουν άμεση ανάγκη, ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να φτιάξουν νέες. Ήδη οι ωφέλειες που έχουν προκύψει είναι μεγάλες, τόσο όσον αφορά στη δημιουργία νέων δομών, όσο και άμεσης αλληλοβοήθειας και αλληλοκάλυψης των αναγκών των δομών – κυρίως με αχρήματες πρακτικές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κοινή λίστα διαθέσιμων φαρμάκων, που μπορούν να καταρτίσουν μέσω της ιστοσελίδας, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία για την ικανοποίηση των αναγκών τους.
Έχουμε όντως καταγράψει γύρω στις 2.500 οργανισμούς που προσφέρουν «κοινωνικές υπηρεσίες», τις οποίες όμως δεν θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας. Η καταγραφή αφορά την δυνατότητα να είμαστε χρήσιμοι σε όσους έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας και απευθύνονται σε εμάς από περιοχές όπου δεν υπάρχουν ακόμα αυτο-οργανωμένες δομές αλληλεγγύης. Επίσης γιατί κατανοούμε την αλληλεγγύη σαν πολιτική δράση προκειμένου να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Για τους ίδιους λόγους, κι εμείς, δεν είμαστε ΜΚΟ ή φιλανθρωπική οργάνωση και δεν λαμβάνουμε κονδύλια από το κράτος ή ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά προσπαθούμε να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις.
Αν και εμείς μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για εμάς, και όχι σαν ΣΥΡΙΖΑ, κατανοούμε την έκπληξη, και τη σύγχυση ίσως, που μπορεί να προκαλεί η πρωτότυπη απόφαση ενός πολιτικού φορέα να μην οργανώσει «παρακλάδια (αλληλεγγύης) μίας κομματικής δομής», αλλά, σε αντίθεση με τα κλασσικά εικονογραφημένα, να προάγει την πολιτική κουλτούρα και τις δομές αυτο-οργάνωσης που έχει
γεννήσει η πάλη του ίδιου του λαού μας τα τελευταία χρόνια.
Το κάνει αυτό για να ελέγξει και ενσωματώσει την κοινωνική δυναμική που αναπτύσσεται; Οι προηγούμενες εμπειρίες της αντιπροσωπευτικής λογικής και υποκατάστασης κινημάτων (για να το πούμε ευγενικά) και από πλευρές της Αριστεράς δικαιολογούν αυτές τις ανησυχίες. Από την άλλη όμως το φιξάρισμα μίας αντίληψης και κριτηρίων στον παρελθοντικό χρόνο (στα κλασσικά
εικονογραφημένα), ίσως επειδή παρέχει εύκολα σχήματα και “αιώνιες αλήθειες”, δε βοηθάει να κατανοηθούν οι μορφές ριζοσπαστικοποίησης που γεννιούνται. Να κατανοηθεί ότι η δυναμική των κοινωνικών μετασχηματισμών και της εμπειρίας της μαζικής αντίστασης μπορεί να διαπερνάει εγκάρσια και να αλλάζει κατεστημένες συμπεριφορές και πολιτικούς θεσμούς και οργανισμούς. Με
κάποιον τρόπο, όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιο κόμμα σε αυτή τη δυναμική, τόσο πιο πολύ “απειλείται” ή “εκθέτει” τον εαυτό του, στον κίνδυνο της αλλαγής του. Έτσι «έννοιες όπως «αφομοίωση», «προδοσία» και άλλες της ίδιας γενεαλογίας, θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο βαθύτερου προβληματισμού και να τεθούν υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι δεν επεξηγούν αυτό που
πραγματικά συμβαίνει και λειτουργούν ως παραπλανητικά για μας που αγωνιζόμαστε για τη χειραφέτηση.» (Raul Zibechi, Αυτονομίες και χειραφετήσεις: Η Λατινική Αμερική σε κίνηση, εκδ. Αλάνα, Αθήνα 2010).
Δε τα λέμε όλα αυτά για να καθησυχάσουμε. Ίσως απλά πρέπει να τα αναφέρουμε για να διευκρινήσουμε τη συνείδηση των προκλήσεων που ένα υβριδικό και πολυδιάστατο εγχείρημα σαν την “αλληλεγγύη για όλους” έχει. Αυτό που, όντως, μένει, είναι να αποδείξουμε όσα λέμε στην πράξη. Και αυτό προσπαθούμε.
Μετά από όλα αυτά είναι προφανές ότι είναι επιλογή κάθε δομής αν θέλει να εμφανίζεται στο www.solidarity4all.gr, και ελπίζουμε ότι οι παραπάνω διευκρινήσεις επιτρέπουν και μία δεύτερη σκέψη. Την ίδια στιγμή, όμως, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να ενημερώνουμε όποιον και όποια έχει ανάγκη για δράσεις που του είναι απαραίτητες.

Aλληλεγγύη για Όλους

Όπως κάθε φορά που κάνουμε δεοντολογία εδώ στο TALES δεν θα υπάρξει κανένας σχολιασμός από την πλευρά μου. Μπορείς να βγάλεις τα συμπεράσματά σου ή -ακόμα καλύτερα- να το ψάξεις παραπάνω...

No comments: