Wednesday, September 16, 2015

Τρίτη Μέρα Απεργίας Πείνας της Εύης Στατήρη



ΣΗΜΕΡΑ, Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη, ώρα 18:00, στο πολυτεχνείο (κτήριο Γκίνη) θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση αλληλεγγύης στην Εύη Στατήρη για περαιτέρω δράσεις.

Το κείμενο της συνέλευσης:

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠEΊΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΤΑΤΗΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΈΜΒΡΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΔΙΚΟ

Στις 2 Μαρτίου η Εύη Στατήρη μαζί με την Αθηνά Τσάκαλου προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική» οργάνωση. Την ίδια μέρα τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ και η Αγγελική Σπυροπούλου, ξεκινούν απεργία πείνας με αίτημα την αποφυλάκιση των δύο προαναφερθέντων. Μετά από 31 μέρες απεργίας πείνας και με κάποιους απεργούς στα όρια του θανάτου, η νέα αριστερή διαχείριση φάνηκε να υποχωρεί και να ικανοποιεί τα αιτήματά τους με σχετική τροπολογία. Με την προσθήκη στην ίδια τροπολογία της μαγικής λέξης «δύναται», φρόντισε να την θέσει πρακτικά ανενεργή, λύνοντας έτσι τα χέρια της αντιτρομοκρατικής και της δικαστικής εξουσίας να πράττουν κατά το δοκούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας χρόνια «θητεύσει» πάνω στα δημοκρατικά δικαιώματα και επαγγελματικά «ευαίσθητος» σε κάθε μορφή αδικίας, όπως ο ίδιος διακήρυσσε, ως αντιπολίτευση στήριξε και το αίτημα του Ν. Ρωμανού για εκπαιδευτικές άδειες, ενώ ως κυβέρνηση του αρνήθηκε αυτό το δικαίωμα. Εν τέλει, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πιο επικίνδυνος και ύπουλος από τους προκατόχους του.

Η Εύη Στατήρη παραμένει προφυλακισμένη μετά από πέντε αιτήσεις που προσκρούουν στην άρνηση του ειδικού εφέτη ανακριτή Νικόπουλου καθώς και στα δικαστικά συμβούλια των Πόγκα και Μπαζάκη. Η δικαστική εξουσία αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επίθεσης του κράτους, στις ένοπλες οργανώσεις και ειδικά στα μέλη τους, αιχμαλώτους αυτού του πολέμου. Η ομηρία της Αθηνάς Τσάκαλου αλλά και της Εύης Στατήρη στόχο έχει να υποχρεωθούν τα μέλη της ΣΠΦ να σκύψουν το κεφάλι, να μην επιχειρήσουν να βαδίσουν στους δρόμους της ελευθερίας, να συμβιβαστούν στον εγκλεισμό, να γίνουν «πειθαρχημένοι» κρατούμενοι, να αποτελέσουν το παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί σε όποιον εκουσίως υπερβεί τα όρια της αστικής νομιμότητας, σε όποιον παραμένει ασυμβίβαστος. Συγχρόνως, είναι σαφές μήνυμα στους αλληλέγγυους, ειδικά σε όσους επιλέγουν την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους και διωκόμενους αγωνιστές, ότι η πόρτα της φυλακής εύκολα μπορεί να ανοίξει και για αυτούς.

Καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε η απόφαση του συμβουλίου εφετών με την συμπλήρωση των έξι μηνών από την σύλληψη της Εύης Στατήρη που παρέτεινε την προφυλάκιση. Η Εύη Στατήρη, μετά από αυτή τη μεθόδευση, ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη απεργία πείνας ενάντια στο φόβο και στο άδικο.

Η ίδια αναφέρει στο κείμενο της για την έναρξη της απεργίας πείνας:

«είναι μια απόφαση που το βάρος της μπορεί να με συνθλίψει, αλλά δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια… Αρνούμαι να δεχτώ το πραξικόπημα του ψέματος και της υποκρισίας μιας δικαιοσύνης που εκτελεί συμβόλαια εξόντωσης της ελευθερίας για λογαριασμό της εξουσίας.

Η απεργία πείνας εκτός από αγώνας για την απελευθέρωση μου είναι κι ένας φόρος τιμής για όλους όσους αγωνίστηκαν πριν από μένα ενάντια στην ασχήμια της εξουσίας, αλλά και ένα ανάχωμα αντίστασης για όσους επιδιώξει να αιχμαλωτίσει το σύστημα μετά από μένα επειδή θα σταθούν πλάι στους πολιτικούς κρατούμενους, επειδή θα φωνάξουν για το δίκιο τους και θα τολμήσουν να ζήσουν ελεύθεροι και όχι σαν δούλοι.»

Αυτή η απεργία πείνας ξεπερνάει κατά πολύ το πρόσωπο της Εύης και ουσιαστικά φιλοδοξεί να αποτελέσει ανάχωμα στις πρακτικές του κράτους περί «εκβιασμού και υπόταξης» των πολιτικών κρατουμένων, πρακτικές που αποδέχονται το κόστος «των παράπλευρων απωλειών». Όπου παράπλευρες απώλειες μπορεί να είναι συγγενικά και φιλικά πρόσωπα καθώς και αλληλέγγυοι. Αντίστοιχες θα πρέπει να είναι και οι στοχεύσεις του κινήματος αλληλεγγύης. Πρέπει να γίνουμε ασπίδα προστασίας γύρω από του πολιτικούς κρατούμενους και τους διωκόμενους αγωνιστές.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΗ ΣΤΑΤΗΡΗ,

ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Εύη Στατήρη

Πηγή: Indymedia

No comments: