Tuesday, September 22, 2015

Ένατη Μέρα Απεργίας Πείνας της Εύης Στατήρη



Ενάντια στην ποινικοποίηση πολιτικών και προσωπικών σχέσεων
Λευτεριά στην Εύη Στατήρη απεργό πείνας από 14/9

Στις 2 Μαρτίου κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής συλλαμβάνουν στη Σαλαμίνα την καταζητούμενη, για συμμετοχή στο σχέδιο απόδρασης της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς, Αγγελική Σπυροπούλου.

Μετά τη σύλληψή της ξεκινά ένα κυνήγι μαγισσών με συλλήψεις συγγενικών και φιλικών προσώπων της ΣΠΦ με αποκορύφωμα τη σύλληψη της Αθηνάς Τσακάλου μητέρα των μελών της ΣΠΦ Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου και της Εύης Στατήρη συζύγου του Γεράσιμου Τσάκαλου. Ενώ το κατηγορητήριο ήταν υπόθαλψη εγκληματία, το οποίο είναι πλημελληματικού χαρακτήρα, χρεώνουν σε αυτές επιπλέον ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση χωρίς κανένα στοιχείο και τις προφυλακίζουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Η εκδικητική αυτή ενέργεια από μεριάς της εξουσίας απαντήθηκε αμέσως από πλευράς της ΣΠΦ καθώς ξεκίνησαν απεργία πείνας μέχρι τέλους από (3/3-4/4) για την απελευθέρωση των φιλικών και συγγενικών τους προσώπων που δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση της απόδρασης.

Με την ψήφιση της τροπολογίας Παρασκευόπουλου που αφορά την ποινικοποίηση των προσωπικών και φιλικών σχέσεων που κερδήθηκε από την απεργία πείνας θα περιμέναμε σύμφωνα με τους νόμους τους την αποφυλάκιση και των δύο. Παρόλα αυτά η εκδικητική στάση προς την οργάνωση της ΣΠΦ είχε σαν απόρροια την αποφυλάκιση της Αθηνάς Τσακάλου ωστόσο με περιοριστικό όρο να μην μπορεί να βγει εκτός της Σαλαμίνας, στερώντας της την δυνατότητα να επισκέπτεται τα παιδιά της στον Κορυδαλλό και να κάνει ιατρικές εξετάσεις στην Αθήνα. Η Εύη Στατήρη παραμένει αιχμάλωτη χωρίς κανένα “ενοχοποιητικό στοιχείο” παρά μόνο την προσωπική της σχέση με τον Γεράσιμο Τσάκαλο και τις ιδέες και αξίες της για την ελευθερία.

Μετά από έξι αιτήσεις αποφυλάκισης που απορρίφθηκαν από τον Ευτύχη Νικόπουλο,ειδικό εφέτη ανακριτή ο οποίος έχει δείξει τη στάση του σε ανάλογα θέματα, η Εύη Στατήρη ξεκίνησε στις 14 Σεπτέμβρη απεργία πείνας διεκδικώντας την άμεση αποφυλάκισή της.

Οι ολοκληρωτικές πρακτικές της όποιας εξουσίας να ποινικοποιεί προσωπικές, συντροφικές και συγγενικές σχέσεις είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνταν την εποχή του εμφυλίου και στη δικτατορία. Αντίστοιχα σήμερα είναι πολλά τα παραδείγματα που αγωνιστές σύρθηκαν με βαριές κατηγορίες ή αναβαθμισμένα κατηγορητήρια χωρίς κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, λόγω φιλικών ή προσωπικών σχέσεων με άτομα που ήδη διώκονταν. Ειδικά στην περίπτωση της ΣΠΦ, η τακτική αυτή κορυφώνεται με αποτέλεσμα να προφυλακίζονται άτομα λόγω συγγενικών και φιλικών σχέσεων.

Ο εξαναγκασμός ενός ατόμου να ξεκινήσει απεργία πείνας και να βάλει ως ανάχωμα το σώμα του για να κερδηθεί η αυτοδίκαιη ελευθερία του θα μας βρίσκει αλληλέγγυους και “συνένοχους” σε κάθε πράξη αλληλεγγύης προς αυτόν. Δεν θα αφήσουμε το κράτος και οποιονδήποτε εντολοδόχο του να κατασκευάζει “τρομοκράτες” για να εδραιώσει το δόγμα νόμος και τάξη και να δημιουργήσει μια κοινωνία φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Λευτεριά στην Εύη Στατήρη
Κανένας όμηρος στα χέρια του κράτους

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Ιωαννίνων Ενάντια Στις Φυλακές

Πηγή: Indymedia

No comments: