Friday, March 8, 2013

Η Νάντια Αλεξίου και οι ερωτήσεις...

Η κυρία Νάντια Αλεξίου είναι δημοσιογράφος. Ψάχνοντας το βιογραφικό της, βρήκα αυτό. Δεν είναι και πολύ ενημερωμένο, αλλά στο διαδίκτυο νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλο...

Η κυρία Νάντια Αλεξίου είναι επίσης ενεργό πρόσωπο στα κοινωνικά δίκτυα. Διατηρεί προφίλ στο Facebook και προσωπικό λογαριασμό στο twitter με το ονοματεπώνυμό της. Όπως κι εγώ.

Και σε αυτό το σημείο, αρχίζει το προβληματάκι μου...

Η κυρία Νάντια Αλεξίου, ως άνθρωπος, δεν είναι φυσικά υποχρεωμένη να απαντά στα ερωτήματα που της θέτει ο κάθε πικραμένος.

Ως δημοσιογράφος όμως είναι. Σε εύλογο διάστημα και χωρίς πίεση, και πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι ο αναγνώστης, τηλεθεατής ή ακροατής της θέτει τα ερωτήματά του κόσμια και χωρίς να προσβάλει την προσωπικότητά της. Είναι διεθνής πρακτική, και χαρά των τηλεφωνικών κέντρων όλων των ΜΜΕ, να υπάρχουν αναγνώστες/θεατές/ακροατές που να ζητούν να μιλήσουν με οποιοδήποτε δημοσιογράφο για κάτι που είπε ή έγραψε. Είναι μια ένδειξη της εμβέλειας του Μέσου.

Ως ενεργό πρόσωπο στα κοινωνικά δίκτυα, η κυρία Αλεξίου μπορεί να αυτοπροσδιορίζει την προσωπική της στάση, αφού δεν υπάρχουν θεσμισμένοι κανόνες δεοντολογίας σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμη και στα κοινωνικά δίκτυα ισχύουν οι κανόνες της αστικής ευγένειας. Είναι μάλλον άκομψο, για να μην πω έλλειψη αγωγής, το να χρησιμοποιείς Μέσα Διαδραστικής Επικοινωνίας αποκλειστικά για να "εκπέμπεις" τις θέσεις και τις απόψεις σου. Και είναι ακόμη χειρότερο το να τα χρησιμοποιείς για "επιλεκτική διάδραση", κάνοντας πως δεν βλέπεις ή δεν ακούς όταν δεν σε βολεύει. Αυτό αγγίζει τα όρια της συνειδητής χρήσης για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Για να κλείνω το θέμα, από χθες έχω θέσει στο twitter και το facebook της κυρίας Νάντιας Αλεξίου μερικά ερωτήματα. Θα με ενδιέφερε να απαντήσει, τουλάχιστον, στο πιο σημαντικό από αυτά. Το παραθέτω όπως έχει αναρτηθεί στο αρχικό tweet της:

Και φυσικά, όπως επιβάλλει τόσο η δεοντολογία όσο και η αστική ευγένεια, θα κάνω ότι μπορώ για να φτάσει μέχρι την κυρία Νάντια Αλεξίου η ανάρτηση που έκανα εδώ και την αφορά.

UPDATE: Για λόγους ηθικής τάξεως αναδημοσιεύω παρακάτω την απάντηση που ανέβασε στο twitlonger η Νάντια Αλεξίου παρά το γεγονός ότι δεν μου την κοινοποίησε, ως θεωρώ πως όφειλε. Περιεχόμενο, στίξη, σύνταξη, ορθογραφία και σελιδοποίηση ανήκουν στη συντάκτρια.


Ο καθένας έχει άποψη..


Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στο στόχαστρο ..

Με έχουν επικυρήξει οι Αναρχικοί, γιατί κάνω Αστυνομικό ρεπορτάζ, που δεν τους αρέσει.
Στην συνέχεια με επικύρηξαν οι Χρυσαυγίτες, για το "εγέρθητω".

Επειδή από χθες πολλά γράφτηκαν..
Στη δίκη που εκδικάστηκε στο Εφετείο χθες 07/03, παρουσιάστηκα με κλήση την οποια είχα λάβει απο το Δικαστήριο, κάτι που σε περίπτωση μη παρουσίας μου, επεσείρει ποινές για λιπομαρτυρία και βίαιη προσαγωγή.

Η εμπλοκή μου στην υπόθεση, έρχεται μετά απο αναφορά του Η. Κασιδιάρη κατηγορουμένου -τότε- σε ποινική υπόθεση για συνέργεια, στο όνομά μου, στην απολογία του, στην κα. Ανακρίτρια. Η οποία έκρινε οτι συντρέχουν λόγοι κλήτευσής μου, για κατάθεση.

Επι της ουσίας της υπόθεσης, δεν είχα κάτι να καταθέσω.
Δεν ήμουν παρούσα στο επεισόδιο, δεν κάλυψα σε επίπεδο ρεπορτάζ το επεισόδιο, όπως διευκρίνησα και στο Δικαστήριο.

Στην υπόθεση, ούτε μάρτυρας υπεράσπισης ούτε κατηγορίας ήμουν. Έκριναν η Ανακρίτρια και η Έδρα, οτι θα έπρεπε να παραστώ στην ακροαματική διαδικασία, και παρέστησα.

Ούτε υπερασπίστηκα, ούτε αθώωσα τον Κασιδιαρη. Υπήρχαν ουσιώδεις μάρτυρες στην υπόθεση, οι οποίο αναφέρθηκαν στα γεγονότα.
Η μήπως η αναφορά στο indymedia ήταν αυτη που ενόχλησε τελικά;..

Ο διαδικτυακός χώρος που κατά καιρούς έχει στοχοποιήσει Δικαστικούς, Αστυνομικούς, Πανεπιστημιακούς, Πολιτικούς και πολίτες, όταν οι διαχειριστές του κρίνουν ότι οι απόψεις και οι ενέργειες των προσώπων τα οποία στοχοποιούν, εκφράζουν τις επίσημες Αρχές του κράτους, τις οποίες δεν αποδέχονται..

Στα σχόλια και στις όποιες φραστικές επιθέσεις σε βάρος μου, απαντάω ότι ο καθένας έχει άποψη, προσωπική, και η έκφρασή της, τον προσδιορίζει..

Για τους γραφικούς, που επέλεξαν απο την ασφάλεια του καναπέ τους, να πραγματοποιήσουν αναρτήσεις για να προκαλέσουν αίσθηση με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, στην περιπτωση τους..
Επιλέγω να μην απαντήσω..

Εγώ συνεχίζω να κάνω αυτό που ξέρω..
Είμαι Δημοσιογράφος, και κάνω Αστυνομικό Ρεπορταζ!
Μικροπολιτικές σκοπιμότητες και απόδοση χαρακτηρισμών, απέχουν απο τη δική μου λογική.

Για όλους τους άλλους,
Πίστευε και μη, ερεύνα!..

Νάντια Αλεξίου

No comments: