Friday, November 13, 2015

Ένα σημαντικό κείμενο για τις εκλογές των εκπροσώπων εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ

Το έλαβα με mail και το αναδημοσιεύω...



Άρης Κλαδευτήρας - Δημήτρης Αναστασόπουλος

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

Όταν προκηρύχτηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ, η αυθόρμητη κίνησή μας ήταν να δηλώσουμε την υποψηφιότητά μας.

Αιτία ήταν η βίαιη συνειδητοποίησή μας μετά το εγκληματικό μαύρο της ΕΡΤ, τον μεγαλειώδη δίχρονο αγώνα και τη μάχη για την επούλωση των πληγών της μετά την επαναλειτουργία της, ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν υποχρέωση να μην ξεχάσουν ό,τι μας οδήγησε στην περιπέτεια αυτή και να πρωταγωνιστήσουν στην επανασύστασή της σε στέρεες βάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πραγματικού της ιδιοκτήτη, της κοινωνίας. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να καταξιωθεί η ΕΡΤ στις συνειδήσεις των πολιτών και να μην ξανακινδυνεύσει.

Μετά την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, διαπιστώσαμε ότι ανάμεσα στους διεκδικητές συγκαταλέγονται συνάδελφοι που δεν θα έπρεπε να εκθέσουν τους εαυτούς τους στην κρίση των εργαζομένων.

Από τη μία, διεκδικούν την ψήφο μας συνάδελφοι, που ενώ είχαν στο παρελθόν συνδικαλιστική δραστηριότητα και υποτίθεται ότι εκπροσωπούσαν το συλλογικό συμφέρον, την κρίσιμη στιγμή μετά το μαύρο, πρόταξαν το ατομικό τους συμφέρον αναζητώντας από τους πρώτους δουλειά στη ΔΤ με δίμηνη σύμβαση, εγκαταλείποντας τον αγώνα και το συλλογικό συμφέρον. Δεν κατανοούμε με ποιο ηθικό ανάστημα ζητούν αυτοί οι συνάδελφοι να μας εκπροσωπήσουν.

Από την άλλη, βλέπουμε μέσα στο ψηφοδέλτιο εκπροσώπους του παλαιο-συνδικαλισμού, της συνδιοίκησης, του πελατειακού συστήματος και του εργατοπατερισμού, που απεχθάνονται τη δημοκρατία. Δείγματα της καταστροφικής τους νοοτροπίας είχαμε τόσο πριν όσο και μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Τέτοιες αντιλήψεις θέλουμε να τις αντιμετωπίσουμε με τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων που θέλουν μια διαφορετική και καλύτερη ΕΡΤ, υπηρέτη της κοινωνίας που δεν θα διανοηθεί κανείς να την κλείσει ή να την συρρικνώσει. Εκπρόσωποι αυτής της αντίληψης πρέπει να εκλεγούν στο ΔΣ.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να μην συμβάλουμε στην πολυδιάσπαση αυτών των δυνάμεων, για ισχυροποιήσουμε τη φωνή τους.

Έτσι, αποφασίσαμε να αποσύρουμε τις υποψηφιότητές μας υπέρ ενός συναδέλφου που παρέχει τα εχέγγυα μιας αταλάντευτης υποστήριξης των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων της ΕΡΤ αλλά και της ενίσχυσης του κοινωνικού ελέγχου στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, του Τέλη Μεταξά.

Η απόσυρση των υποψηφιοτήτων μας δεν σημαίνει ότι θα αποσυρθούμε και από την ενεργό δράση. Αντιθέτως, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύουμε στην κατεύθυνση αυτή τον εκπρόσωπό μας, προσφέροντας την εμπειρία μας και λειτουργώντας ως ομάδα, απαιτώντας ταυτοχρόνως πλήρη διαφάνεια και πλατιά ενημέρωση όλων των συναδέλφων μετά από κάθε συνεδρίαση του ΔΣ, κάτι που δεν υπήρξε ποτέ έως τώρα από τους προηγούμενους εκπροσώπους.

Άρης Κλαδευτήρας - Δημήτρης Αναστασόπουλος

Οι πρώτες επιδιώξεις μας:

- Αναγνώριση της προϋπηρεσίας των συναδέλφων του ΠΔ Παυλόπουλου.

- Συλλογικές συμβάσεις με εξίσωση των αμοιβών όλων των εργαζομένων με εκείνες των δημοσιογράφων (ΚΥΑ).

- Άμεση υπογραφή και δημοσίευση της ΚΥΑ συμψηφισμού μισθών υπερημερίας κ.λπ. και αναγνώριση ασφαλιστικού χρόνου της διετίας που ήταν κλειστή η ΕΡΤ.

- Έγκριση βιώσιμου προϋπολογισμού της ΕΡΤ για τα έτη 2015 και 2016 και εξαίρεση από το καθεστώς ΔΕΚΟ από το 2017.

- Εξαίρεση της ΕΡΤ από τις «στραγγαλιστικές» διατάξεις του ΕΡΓΑΝΗ (έλεγχος προγραμμάτων εργασίας). Η ΕΡΤ λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα. Δεν είναι μια οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.

- Έγκριση ξεχωριστού προϋπολογισμού για την ΕΡΤ3 και ενίσχυση της αυτονομίας της.

- Ενίσχυση των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ

- Άμεση ενεργοποίηση των κοινωνικών συμβουλίων με ενεργή συμμετοχή εργαζομένων της ΕΡΤ

No comments: