Friday, April 6, 2007

Η Πολιτική Των Κρατών Κι Η Διπλωματία Των Ανθρώπων


Ο κύριος αυτός είναι ο Joe Sacco. Έμεινε δυο βδομάδες στα Κατεχόμενα, μπήκε σε σπίτια, μίλησε με ανθρώπους, γύρισε στο δικό του σπίτι κι άρχισε να σχεδιάζει. Τελικά παρέδωσε στον κόσμο ένα ογκώδες κόμικ άλμπουμ με όσα είδε και έζησε εκεί. Στο τεράστιο τρελοκομείο της Παλαιστίνης.
Εδώ και καιρό αμφιβάλλω για το αν σε αυτή την σύρραξη έχουν απομείνει πια εθνικά, πολιτικά ή ακόμα και φυλετικά χαρακτηριστικά. Νομίζω πως το θέμα έχει αποκτήσει με τα χρόνια καθαρά στοιχεία ψυχικής νόσου. Οι Ισραηλινοί - με ελάχιστες εξαιρέσεις - πάσχουν από μανία καταδίωξης και παράγουν βία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα την παρήγαγε κι ένας ψυχασθενής. Τυφλά και με τρομακτική ένταση.
Οι Άραβες απαντώντας με βία στην βία συντηρούν και επαυξάνουν την νόσο των Ισραηλινών. Η Διεθνής Κοινότητα σφυρίζει αδιάφορα... Κι έτσι το Δαφνί ανοίγει νέες πτέρυγες. Διάβασε παρακάτω (κάνοντας κλικ στην εικόνα για να καθαρίσει ο διάλογος) και θα καταλάβεις.

Ο Joe Sacco κάνει κάτι πολύ σημαντικό. Μεταφέρει όσο πιο απλά γίνεται την υποκειμενική του εμπειρία. Αντί να μιλήσει για την Πολιτική Των Κρατών, κάνει έργο τέχνης την προσωπική του ματιά. Κάνει Διπλωματία των Ανθρώπων. Γι αυτό σήμερα το Palestine είναι ένα Ιερό Βιβλίο...


Τώρα υπάρχει και στα Ελληνικά. Και δεν έχεις πια δικαιολογία να λες "δεν ήξερα"...

No comments: