Thursday, September 4, 2008

Απλά Μαθηματικά Είναι Μαλάκα Μου!

Να δεχτώ ότι τόσα χρόνια κάθε καραγκιόζης - για τους δικούς του πελατειακούς λόγους - έχωνε όποιον γούσταρε ή μπορούσε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Σε κάθε περίπτωση δεν φταίει αυτός που βρέθηκε μέσα, φταίει αυτός που τον έχωσε χωρίς να ανήκει εκεί. Νομίζω;

Τώρα λοιπόν Επιτροπή και Υπουργείο "εξορθολογίζουν" την Λίστα και "προστατεύουν" τους ήδη εργαζόμενους των Βαρέων, αλλάζοντας το κόλπο μόνο για τους "νεοεισερχόμενους".

Παρακολούθησε λοιπόν τα μαθηματικά μου και πες μου αν έχω λάθος.

Έστω Α εργοδότης που απασχολεί Β αριθμό εργαζόμενων που είναι στην Λίστα. Αυτοί του κοστίζουν Β Χ Ζ, όπου Ζ είναι το μεροκάματο τους στα βαρέα.

Όπως είναι λογικό, αρκετοί από αυτούς έχουν προυπηρεσία. Άρα το τελικό ποσό είναι:

Β Χ Ζ + Ω όπου Ω είναι οι νόμιμες προσαυξήσεις λόγω προυπηρεσιών των εργαζομένων του.

Αν τώρα ο Α το κλείσει και το ξανανοίξει (υπό άλλο σχήμα, άλλη διεύθυνση, με εικονική χρεωκοπία ή δεν ξέρω τι άλλο) θα έχει:

Β Χ Η , όπου Β είναι ο ίδιος αριθμός εργαζομένων και Η είναι το μεροκάματό τους εκτός Βαρέων. Αν προσλάβει μόνο "νεοεισερχόμενους", όπως είναι λογικό, έχει σαφή μείωση κόστους. Επίσης γλιτώνει όλες τις προυπηρεσίες, γιατί κάθε ήδη εργαζόμενος στα Βαρέα , εμπίπτει στο "παλιό" καθεστώς. Άσε που υπάρχουν και κάτι επιδοτήσεις αν έχουν κάρτα ανεργίας κλπ.

Επειδή το Β Χ Ζ + Ω είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο του Β Χ Η , κάθε εργαζόμενος που ανήκει στο "παλιό" καθεστώς γίνεται αυτόματα ασύμφορος για τον οποιοδήποτε εργοδότη. Και φυσικά αφού "προστατεύεται" και είναι παράνομο να αλλάξει μόνος του τους όρους εργασίας του, θα πάει καρφί στο Ταμείο Ανεργίας, ή θα αναγκαστεί να αλλάξει επάγγελμα (πόσοι μπορούν να το κάνουν;)

"Νεοεισερχόμενοι" φυσικά και θα υπάρξουν (και με το τσουβάλι μάλιστα). Το ερώτημα είναι τι σκατά θα κάνει το κράτος με τους ανθρώπους που σήμερα κάνει με δική του ευθύνη "ασύμφορους" για την παραγωγή ακόμα κι αν μπήκαν στο επάγγελμα πέρσι. Γιατί δεν άκουσα κανένα Υπουργείο ή Επιτροπή, ούτε καν να "ψιθυρίζει" κάτι για το ζήτημα. Αντίθετα όλο για "ελαστικοποίηση" των απολύσεων μιλάνε όλοι.

Αν έχω κάπου λάθος (και μακάρι δηλαδή) και το βρεις, άσε σχόλιο.

3 comments:

The Motorcycle boy said...

Θα τους καταχωνιάσει στην κρυφή ανεργία και θα ησυχάσει, τι νόμισες δηλαδή;

Πάντως, όσοι έχουν μπει στα βαρέα ΚΑΛΩΣ έχουν μπει. Το θέμα είναι να μπουν κι άλλοι εκεί, το θέμα είναι ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ και όχι να βγουν όσοι είναι μέσα. Γαμώ τις ειδήσεις και τους θεατές τους γαμώ!

PiKei said...

Το τρομερό είναι ότι μ' αυτό το κόλπο οι νυν "Βαρέοι" δεν παίζει να συμπληρώσουνε ένσημα για να πάρουνε σύνταξη. Και γύρω-γύρω όλα τα λαμόγια σφυρίζουνε αδιάφορα...

The Motorcycle boy said...

Τι να το κάνεις αγόρι μου; Και να τα συμπληρώνανε τα ένσημα, με το χάλι των ταμείων, σε κανά δυο χρόνια θα τους δίνουν 40 γραμμάρια πασατέμπο όταν πάνε να ζητήσουν τη σύνταξή τους.