Monday, June 11, 2007

Ανατομία Της Ξύλινης Γλώσσας #1: Το Πρώτο Που Βρωμάει Είναι Το Επιχείρημα


Στο τραπέζι του νεκροτομείου κείτεται το πτώμα της Ξύλινης Γλώσσας. Η μπόχα του είναι αφόρητη, με δυσκολία μπορείς να πλησιάσεις.

Αυτό που κάνει την Ξύλινη Γλώσσα να βρωμάει τόσο πολύ είναι το επιχείρημα που σαπίζει σχεδόν αμέσως μέσα στο πτώμα της. Το επιχείρημα σαπίζει πιο γρήγορα κι απ' το κεφάλι του ψαριού το καλοκαίρι. Και προδίδει τον θάνατο της Ξύλινης Γλώσσας, ακόμα κι αν όλες οι υπόλοιπες ενδείξεις συνηγορούν προς το αντίθετο.

Εδώ και αρκετό καιρό ο άνω του μετρίου ευφυής άνθρωπος διαχειρίζεται το επιχείρημα όχι σαν εργαλείο για να αποδείξει μια θέση που υπερασπίζεται και εν πολλοίς πιστεύει, αλλά σαν ένα μέσο για να πείσει τους άλλους για κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίδιος απορρίπτει ή χλευάζει. Τα δημιουργικά των διαφημιστικών εταιρειών, οι επιτυχημένοι δικηγόροι και τα πολιτικά επιτελεία είναι τα πιο τρανταχτά παραδείγματα κατασκευαστών σάπιου επιχειρήματος. Δεν είναι παράλογο λοιπόν το γεγονός ότι όλοι χρησιμοποιούν κάποια μορφή Ξύλινης Γλώσσας.

Η Ξύλινη Γλώσσα είναι ένα υπέροχο υλικό. Μπορεί να γυαλιστεί, να λειανθεί, να αντιστραφεί, να θαυμασθεί, να πείσει ακόμα και να εκβιάσει. Όμως θα είναι πάντοτε γλώσσα νεκρή, ξαπλωμένη στο τραπέζι του νεκροτομείου. Και θα βρωμάει πάντοτε την τρομερή αποφορά των επιχειρημάτων που σαπίζουν.

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να την αναγνωρίσεις. Μύρισε απλώς το επιχείρημα.

No comments: