Monday, March 3, 2008

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΠΙΡΑΪΤ ΤΩΝ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ

Το κείμενο αυτό είναι μετάφραση (πρόχειρη, δική μου) από το κείμενο που βρίσκεται εδώ. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το μετάφρασει καλύτερα, να το αντιγράψει και να το αναρτήσει, να το λινκάρει ή να κάνει οτιδήποτε νομίζει για την προώθηση της συγκέντρωσης υπογραφών


ΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ :
Διατηρήστε το κοπιράιτ των ηχογραφήσεων ως έχει!

Μια χούφτα μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες προσπαθούν να αθετήσουν μια υπόσχεση πεντηκονταετίας. Οι μουσικοί και οι λάτρες της μουσικής δεν θα είναι τα μόνα θύματα.

Τα πνευματικά δικαιώματα μιας ηχογράφησης σήμερα διαρκούν πενήντα χρόνια. Μια ανεξάρτητη έρευνα (Gowers Review) που έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε πως πρέπει να παραμείνουν στα πενήντα χρόνια. Κι όμως οι δισκογραφικές εταιρείες εξακολουθούν να απαιτούν να επεκταθούν για περισσότερα. Όμως η επέκταση των ορίων μπορεί να αποδειχθεί άδικη για τους Ευρωπαίους μουσικούς και την μουσική κουλτούρα, όπως επίσης και να πλήξει την οικονομία.

Αν συμφωνείτε πως τα όρια της πνευματικής ιδιοκτησίας των ηχογραφήσεων δεν πρέπει να επεκταθούν πέραν των πενήντα χρόνων, παρακαλούμε, υπογράψτε αυτήν την έκκληση σήμερα.

Το Κοπιράιτ είναι προϊόν συναλλαγής. Σε αντάλλαγμα για την αρχική επένδυση στην παραγωγή και διανομή στο κοινό, οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων αποκτούν ένα περιορισμένο χρονικά μονοπώλιο κατά την διάρκεια του οποίου τους επιτρέπεται να ελέγχουν την χρήση των συγκεκριμένων ηχογραφήσεων. Αυτό τους επιτρέπει επίσης να μηνύουν οποιονδήποτε χρησιμοποιεί αυτές τις ηχογραφήσεις χωρίς άδεια. Όμως μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος όλα αυτά τα πνευματικά έργα έρχονται να ενωθούν με τον Γκαίτε, τον Ουγκό και τον Σαίξπηρ στην ορθή θέση τους απέναντι στην ανθρώπινη κουλτούρα – στην κοινή κτήση. Σήμερα, πρακτικά λόγω των συνεχών επεκτάσεων και του σχετικά μικρού χρόνου των τεχνικών ηχογράφησης, καμία ηχογράφηση δεν θεωρείται κοινό κτήμα.

Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει, καθώς ηχογραφήσεις από την πρώτη χρυσή εποχή της Τζαζ φτάνουν στο όριο των κοπιράιτ τους. Οι αρχικές σόουλ, ρέγγε και ροκ’εν’ρολ ηχογραφήσεις σε λίγο θα είναι επίσης ελεύθερες από κάθε νομικό περιορισμό, και θα επιτρέπεται σε οποιονδήποτε (συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των δημιουργών ή των απογόνων τους) να διατηρήσουν, επανακυκλοφορήσουν ή να κάνουν ρεμίξ σ’ αυτές.

Οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των ηχογραφήσεων ώστε να συνεχίσουν να έχουν οριακά κέρδη από τις ελάχιστες ηχογραφήσεις που έχουν ακόμη εμπορική αξία πενήντα χρόνια αφού ηχογραφήθηκαν. Όμως αν η πλάστιγγα του κοπιράιτ γείρει προς την πλευρά τους, αυτό θα καταστρέψει την μουσική βιομηχανία ολόκληρη, και επίσης τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες, τις βιβλιοθήκες, την ακαδημαϊκή μελέτη, τις επιχειρήσεις και το κοινό.

Οι δισκογραφικές πιέζουν σήμερα για αυτήν την αλλαγή, αλλά ακόμη δεν έχουν παρουσιάσει κανένα οικονομικό μέγεθος που να στηρίζει την άποψή τους. Όλα τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν πως η επέκταση των ορίων θα αποθαρρύνει την καινοτομία, θα παγώσει την αγορά των επανακυκλοφοριών και φυσικά θα βλάψει αμετάκλητα τους μελλοντικούς καλλιτέχνες και την γενική πρόσβαση του κοινού στην πολιτιστική του κληρονομιά.

Καθώς η Ευρώπη κοιτάζει προς την δημιουργική βιομηχανία για το οικονομικό της μέλλον, είναι υποχρεωμένη να κάνει μια επιλογή. Να αποφασίσει να επεκτείνει τα όρια για χάρη μερικών μεγάλων εταιρειών. Ή να επιτρέψει οι ηχογραφήσεις να γίνουν κοινό κτήμα στο τέλος των πενήντα χρόνων προς όφελος της μελλοντικής δημιουργίας, της μελλοντικής ευημερίας και του κοινού καλού.

Αν συμφωνείς πως η πνευματική ιδιοκτησία των ηχογραφήσεων δεν πρέπει να επεκταθεί πέραν των πενήντα χρόνων, υπέγραψε σήμερα αυτήν την έκκληση. Μαζί μπορούμε να νικήσουμε την επέκταση αυτή.

http://www.soundcopyright.eu/home


Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι δηλώνουμε την αντίθεσή μας με την επέκταση των ορίων πνευματικής ιδιοκτησίας για τις ηχογραφήσεις.
Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών να εξασφαλίσει πως η πολιτική σε αυτόν τον τομέα θα αντανακλά όλες τις απόψεις, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών και άλλων οργανώσεων δημοσίου συμφέροντος και όχι μόνο τα εμπορικά δικαιώματα των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων που προωθούν την επέκταση των ορίων.

http://www.soundcopyright.eu/petition

That's all folks. Όσοι συμφωνείτε κάντε το καθήκον σας

5 comments:

The Motorcycle boy said...

Πάω να υπογράψω.

PiKei said...

Ακόμα εδώ είσαι;

The Motorcycle boy said...

Όχι -πήγα και ξανάρθα. Κάπου στο Καλαμπόκι είχε κάνει μια καταπληκτική μετάφραση ο Χρίστος από ένα άρθρο για τα πνευματικά δικαιώματα -βρες το κάποια στιγμή. Διαμάντι.

PiKei said...

Θα το ψάξω, thanx...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.