Friday, March 28, 2008

Για ζωή καλή είναι...

Στο ευρύτερο συγγενικό μου περιβάλλον από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχουν υπάρξει τέσσερις "αναχωρήσεις". Ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, με αρκετά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια κι έτσι η εξέλιξη αυτή στατιστικά θα πρέπει μάλλον να θεωρείται "φυσιολογική".

Μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να σε μπαλαμουτιάσω με παπαριές για το νόημα της ζωής ή τον φόβο του θανάτου. Απλώς από την ώρα που έφυγα σήμερα από το νεκροταφείο, υπάρχει μια φράση που τριγυρίζει στο κεφάλι μου κι ανήκει (μάλλον) σε κάποιον επίσης θανόντα. Κανένα επίσημο βιογραφικό του δεν υπάρχει μέχρι στιγμής στο Google, αλλά σκόρπια στοιχεία γι' αυτόν μπορείς να βρεις στις διηγήσεις διαφόρων "σημαντικών" ανθρώπων.

Ο Γιώργος Κούνδουρος λοιπόν συνήθιζε να λέει την φράση "Για Ζωή Καλή Είναι" και αγνοώ αν είχε ο ίδιος την πατρότητά της, ή την είχε ακούσει από κάποιον άλλον και την είχε υιοθετήσει. Την πρώτη φορά που τον άκουσα να την λέει, τον ρώτησα τι εννοεί. Θυμάμαι το νόημα της απάντησής του, και περιμένω να με χτυπήσει το Αλτσχάιμερ για να την θυμηθώ και λέξη προς λέξη. Χαζό χιούμορ είναι αυτό τώρα, αλλά τελοσπάντων το νόημα της φράσης είναι ότι η ζωή δεν είναι κάτι που σου υποσχέθηκε κανείς πώς θα λειτουργεί ή σου έδωσε ποτέ οδηγίες χρήσεως κι εγγύηση γι αυτήν. Ότι κι αν συμβεί λοιπόν, "Για Ζωή Καλή Είναι".

Δεν την απέφυγα την μπαλαμουτιά για το νόημα της ζωής τελικά...

2 comments:

Anonymous said...

Πω, πω! Και γαμώ τις ρήσεις!

PiKei said...

Ε βέβαια, τι θα έλεγες εσύ που έχεις την πατρότητα του "'Ενα + Μηδέν";