Tuesday, September 20, 2011

Μαρτυρία της Νίκης για την αστυνομική βία στο Παρίσι

Βίαιη Kαταστολή της Αστυνομίας στο Παρίσι - Μαρτυρία

by Niki Dimitriadi on Tuesday, 20 September 2011 at 09:19

19 Σεπτεμβρίου 2011



Σήμερα, για άλλη μια φορά, η Πορεία των Αγανακτισμένων για Βρυξέλλες έζησε την σκληρότητα και την βία της γαλλικής Αστυνομίας που δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη ελευθερίας και δικαιωμάτων στον κατ' όνομα δημοκρατικό κόσμο που ζούμε.

Καθώς περνούσαμε -μια ομάδα από 130 περίπου άτομα- από τους κεντρικούς δρόμους του Παρισιού με κατεύθυνση το Δημαρχείο φωνάζοντας συνθήματα, μια ομάδα από αστυνομικούς μάς έκλεισε το δρόμο στη λεωφόρο St Germain. Χωρίς καμία δική μας πρόκληση και χωρίς προειδοποίηση, μας επιτέθηκαν ψεκάζοντας με δακρυγόνα και χτυπώντας με γκλομπ και περικύκλωσαν μια ομάδα από περίπου 80 από εμάς την ώρα που προσπαθούσαμε να επανέλθουμε από τα χημικά αλείφοντας το πρόσωπο με γάλα και maalox. Εμείς απαντήσαμε με καθιστική διαμαρτυρία στο πεζοδρόμιο, δένοντας χέρια και πόδια μεταξύ μας έτοιμοι για παθητική αντίσταση. Η αστυνομία, κατηγορώντας μας για διεξαγωγή μη αδειοθετημένης διαδήλωσης , μας ζήτησε ευγενικά να μπούμε ήσυχα στην αστυνομική κλούβα για να οδηγηθούμε στην Κομισαρία για εξακρίβωση στοιχείων, στην οποία πρόσκληση απαντήσαμε όλοι με τρανταχτά γέλια. Δηλώσαμε ότι δεν είχαμε κάνει τίποτα για να μας εξακριβώσουν τα στοιχεία, και διαβεβαιώσαμε ότι δεν επρόκειτο για διαδήλωση αλλά για τουριστική περιήγηση στην πόλη.

Τότε ξεκίνησε η βίαιη επαγωγή μας, επιχείρηση που κράτησε πάνω από δύο ώρες και απαίτησε για την διεκπεραίωσή της πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις. Συνέλαβαν συνολικά πάνω από ογδόντα άτομα και μας έστειλαν σε διάφορα αστυνομικά τμήματα σε όλο το Παρίσι από όπου μας άφησαν ελεύθερους λίγες ώρες αργότερα εκτός από ένα άτομο που διώκεται δικαστικά. Οι περισσότεροι αντισταθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις, και για να μας μεταφέρουν στις κλούβες οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αδικαιολόγητη βία,χτυπώντας μας, σέρνοντάς μας, τρίβοντας τα μάτια μας με δακρυγόνο που είχαν στα γάντια τους και τελικά τραυματίζοντας σοβαρά τρία άτομα που μεταφέρθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο και ελαφρότερα πολλούς άλλους από μας. Κατά τη διάρκεια αυτή, στην απέναντι πλευρά του δρόμου είχαν μαζευτεί αρκετοί Παριζιάνοι πολίτες και Αγανακτισμένοι, φωνάζοντας προς υποστήριξή μας.

Παρ' όλο που στην αρχή , οι σκηνές ωμής βίας μας είχαν ταράξει και εξαγριώσει όλους, η τελευταία ομάδα που απόμεινε ξαναβρήκαμε γρήγορα το κέφι μας και καθώς περιμέναμε σφιχτά πιασμένοι μεταξύ μας την επόμενη αστυνομική μονάδα για να μας συλλάβει, αρχίσαμε τα αστεία, τα ανέκδοτα, τα χιουμοριστικά τραγούδια και τα πειράγματα στους αστυνομικούς. Οι κραυγές πόνου μετατρέπονταν σε γέλια και τραγούδια με αποκορύφωμα τη μουσική του ακορντεονίστα μας.

Παράλληλα με τα συμβάντα του Παρισιού, στην Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη άρχισε να μαζεύεται κόσμος προς συμπαράσταση στην Γαλλική Πρεσβεία και στο Γαλλικό Προξενείο αντίστοιχα και αύριο περιμένουμε κι άλλες κινητοποιήσεις σε άλλες Ισπανικές πόλεις.

Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι η βασικές ελευθερίες των πολιτών καταπατούνται βίαια με μεθόδους αυταρχικών καθεστώτων. Την ίδια στιγμή όμως φαίνεται η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να αντιστεκόμαστε για αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει, ξεκινώντας από δικαιώματα τόσο θεμελιώδη όπως την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα συνάθροισης.

No comments: