Saturday, September 10, 2011

Κι άλλος Αντόνιο από Μαδρίτη...

Παίζει να έχω χάσει μερικές ανταποκρίσεις του. Θα τις ψάξω και θα τις ανεβάσω σύντομα...

Καλησπέρα από Μαδρίτη.

Παρόλο που η ζεστη είναι αφόρητη και πολλοί ακόμα βρίσκονται στις παραλιες της χερσονήσου η δραστηριότητα των διαφορων κοινωνικών φορέων που αποτελούν το 15 M συνεχίζεται ασταμάτητα λόγω της έκτακτης πολιτικής συγκυρία - οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Νοεμβρίου - και των τελεταίων νομων που ενέκρινε η κυβέρνηση του σοσιαλιστή José Luis Rodríguez Ζαπατέρο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Γερουσία έχει υπερψηφίσει - με την σημαντική συμβολή του PSOE (Ισπανικού Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος) και του PP (Λαϊκού Κόμματος, δεξιά) την τροπολογία του άρθρου 135 του Συντάγματος που προβλέπει την εισαγωγή του ορίου της κρατικής δαπάνης. Σε λίγες μέρες, και η Βουλή θα δώσει το πράσινο φως σε αυτό το διάταγμα. Το 15 M έχει οργανώσει διαδηλώσεις/κινητοποήσεις απαιτώντας την πραγματοποίηση ενός δημοψηφίσματος σχετικά με το θέμα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το 10% των βουλευτών η των γερουσιαστών πρέπει να δηλώσουν υπέρ αυτής της διαδικασίας, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο. Το Λαϊκό Κόμμα (δεξιά), που αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση, εξέδωσε μια ανακοίνωση που, στην ουσία, αναφέρει ότι οι περιστάσεις δεν είναι ευνοϊκές για το δημοψήφισμα, θέλοντας να καταπατήσει την λαϊκή βούληση.

Πρόσφατα έχει ψηφιστεί και το ασφαλιστικό. Αλλάζουν ριζικά οι συνθήκες για να διεκδικήσουν οι πολίτες το δικαίωμα τους στην σύνταξη. Μέχρι στιγμής, ο/η κάθε Ισπανός/Ισπανίδα σταματούσε να δουλεύει στα 65 του/της και έπρεπε να μαζέψει ένσημα για τουλάχιστον 15 χρονια. Τώρα, ο πολίτης εργάζεται μέχρι τα 67 του και το χρήμα που του ανήκει υπολογίζεται με βάση την συγκέντρωση ενσήμων για τουλάχιστον 25 χρονια. Πράγματι, με αυτές τις παραμέτρους, κανεις νέος θα πάρει την σύνταξη, αφού οι περισσότερες συμβάσεις είναι περιορισμένης διαρκειας και η ανεργία καλπάζει προς το 21.4% επί του ενεργού πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 5.000.000 Ισπανοί/Ισπανίδες βρίσκονται εκτος της αγοράς εργασίας.

Το τρίτο "αριστούργημα" είναι οι περικοπές στην παιδεία. Στην Ισπανία, ασχολούνται με αυτόν τον τομέα της δημόσιας ζωής οι νομαρχίες. Η p?ριφερειακές αρχές της Μαδρίτης - και άλλων περιοχών της Ισπανίας - έχουν αυξήσει το εργασιακό ωράριο των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μειώνοντας τον μισθό τους, οι οποιοι έχουν ανακοινώσει ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν γενική απεργία τρεις ημερες κάθε εβδομάδα, δυσκολεύοντας έτσι την διεξαγωγή του σχολικού έτους. Οι κινητοποιήσεις του 15 M σχετίζονται και με το θέμα της ενδεχομενης ιδιωτικοποίησης της εταιρίας υδρεύσεως Μαδρίτης "Canal δε Isabel II".

Από την ισπανική πρωτεύουσα, με αγάπη, Antonio.

No comments: