Sunday, July 28, 2013

Ισπανικά Χρονικά του Ατυχήματος



Ας δούμε λίγο το θέμα του τραγικού σιδηροδρομικού ατυχήματος στην Γαλικία. Ανάρτησα δυο άρθρα στα ισπανικά για να σας δείξω, για μια φορά ακόμη, τις διαστρεβλώσεις των οργάνων παραπληροφόρησης.

Στο πρώτο κείμενο, η ισπανική εφημερίδα "LA RAZÓN" λέει ότι σήμερα ο αμαρτωλός μηχανοδηγός πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του ανακριτή. Σύμφωνα με το "περιοδικό", υποτίθεται θα του ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Επιπροσθέτως, το έντυπο επικαλείται ότι οι συζητήσεις μεταξύ του προσωπικού του κέντρου ελεγχου και του μηχανοδηγού αποδεικνύουν την ανευθυνότητά του και για αυτόν τον λόγο υπάρχει το ενδεχόμενο να βρέθηκε έξω από την καμπίνα για να μιλήσει μέσω κινητού τηλεφώνου την στιγμή του ατυχήματος.

Πρώτον: μου φαίνεται απαράδεκτο να προβεί κάποιο "έντυπο" σε αυτά τα συμπεράσματα ενώ δεν έχει ακόμα αρχίσει η αντίστοιχη έρευνα.

Δεύτερον: σύμφωνα με την γνώμη της "LA RAZÓN" το τρένο έτρεχε από μόνο του, αφού ο άνθρωπος είχε πάει έξω από την καμπίνα.

Είναι λογικό αυτό;

Χθες, σε μια εκπομπή - "EL GRAN DEBATE" (Η μεγάλη συζήτηση") - που μεταδίδεται κάθε Σάββατο σε ιδιωτικό κανάλι, μίλησε ένας μηχανοδηγός με 30 χρόνια προϋπηρεσίας ο οποίος κάνει βάρδια στην γραμμή υψηλής ταχύτητας Μαδρίτη-Albacete-Αlicante η οποία εγκαινιάστηκε την περασμένη άνοιξη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, και σε αυτό το σημείο, που το σύστημα φρεναρίσματος είναι συμβατό μόνο και αποκλειστικά με τα τέτοιου είδους τρένα, κυκλοφορούν και αλλου τύπου βαγόνια. Λοιπόν, αν επιβεβαιώνονταν τέτοιες δηλώσεις, η αμέλεια κάποιων ιθυνόντων θα ήταν πάρα πολύ σοβαρή.

Το δεύτερο άρθρο του συγκεκριμένου εντύπου αναρωτιέται αν υπάρχουν κάποιοι που προτίθενται να βλάψουν τα οικονομικά συμφέροντα των εταιρειών που διοικούν τις γραμμές υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία οι οποίες μπορούν, λόγω του ατυχήματος, να αποκλειστούν από ένα μεγάλο "project" αξίας 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την κατασκευή των σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας στην Βραζιλία.

Είναι τόσο τυχαίο που ενοχοποιείται μόνο ο μηχανοδηγός;
Τι κρύβεται πίσω από αυτό το τραγικό συμβάν;

Από την Μαδρίτη
Antonio

1 comment:

anartista said...

An diabaseis LA RAZON ti perimeneis?