Tuesday, July 30, 2013

Sachamanta: Σύντομα κοντά σας από την Ανοιχτή ΕΡΤ!

H candelafilm που αναφέρεται παρακάτω, είναι ο λογαριασμός που ανέβασε το trailer στο Vimeo. Οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ είναι οι Kameradisten.

Sachamanta Trailer from candelafilm on Vimeo.


Τι είναι το «Sachamanta»;

Αργεντινή 2000: Σε ένα συνέδριο των κοινοτήτων των χωρικών και των ιθαγενών που είναι οργανωμένοι στο Movimiento Campesino in Santiago del Estero (MoCaSe-Via Campesina) αποφασίζεται κάτι πραγματικά καινοφανές: Θα φτιάξουν και θα λειτουργήσουν τους δικούς τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλο την απόκρυψη ή την διαστρέβλωση του αγώνα τους από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Σήμερα (2012) πέντε τέτοιοι ραδιοσταθμοί είναι σε λειτουργία. Οι Καμπεσίνος τους χρησιμοποιούν για να μεταδίδουν, χωρίς λογοκρισία, το μήνυμα τους και να επικοινωνούν στην ευρύτερη περιοχή. Το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο που τους ενώνει και τους βοηθά να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην καταπίεση και την κλοπή της γης τους από τις εταιρείες. Και φυσικά μεταδίδει την μουσική που τους αρέσει ιδιαίτερα.
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ η Viviana Uriona δίνει φωνή σε αυτούς που αποστερήθηκαν με νομικά τεχνάσματα -αλλά και με την βία- των πιο βασικών τους δικαιώματων. Είναι οι ίδιοι και οι ίδιες που διηγούνται τι τους συνέβη, με το δικό τους τρόπο αφήγησης. Και μιλάνε για όλο αυτό το εγχείρημα με την ίδια αυτοπεποίθηση που τους έκανε να ξεκινήσουν το αδιανόητο για πολλούς. Το στήσιμο και την λειτουργία των ραδιοσταθμών. Που είναι, σήμερα, πολύτιμα εργαλεία στην μάχη τους απέναντι στην αδικία και την αρπαγή της γης τους, αλλά και φάροι αυτοπροσδιορισμού τους. Στην αρχή της ταινίας τους βλέπουμε να κόβουν τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, τις περιφράξεις που έχουν τοποθετήσει, κυριολεκτικά μέσα στην νύχτα, οι μεγάλες εταιρείες γεωργικής εκμετάλλευσης. Και στην συνέχεια ακολουθούμε τον αγώνα τους για δικαιοσύνη, που στην αρχή φαίνεται σαν ανεδαφική ουτοπία, αλλά σιγά-σιγά κατακτιέται και γίνεται ορατή.
Η ταινία εμπνέει τον κάθε άνθρωπο να ξεσηκωθεί απέναντι σε όλες τις κοινωνικές αδικίες, μεγάλες ή μικρές, που συνηθίσαμε να θεωρούμε δεδομένες. Ακόμα και στον Δυτικό Κόσμο. Όπως λέει και η ηλικιωμένη Ελοίζα στην ταινία: «Ο άντρας μου από την μια φοβόταν κι από την άλλη ήθελε να συμβιβαστεί με την γη που θα μας άφηναν, ο κακόμοιρος!»

Ποιοι είναι οι συντελεστές;

Η Viviana Uriona (σκηνοθέτης) στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ήταν μέλος του Cologne Filmclub 813. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών. Το ενδιαφέρον της για το ραδιόφωνο, αλλά και την δύναμη δημοκρατίας που μπορεί αυτό να αποτελεί, την οδήγησε στην Αργεντινή όπου και κατέγραψε το εγχείρημα των Καμπεσίνος.
Η Nora Wetzel (μοντέρ) είναι σκηνοθέτης και μοντέρ από το 2006. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το δικό της ντοκιμαντέρ με θέμα τους μουσικούς που παίζουν στους δρόμους της Κούβας.
Οι Kameradisten είναι μια ένωση κινηματογραφιστών και φωτογράφων που έχουν μια κριτική ματιά απέναντι στην πολιτική και την κοινωνία.

No comments: