Sunday, March 11, 2007

SFF-Rated 2007 (Ρεπορτάζ)

Μια χαρά πήγε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινίων Μικρού Μήκους Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού (SFF-Rated) στον Κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ.

Από τις τρισήμιση περίπου άρχισε η προσέλευση του κόσμου και συνεχίστηκε με αρκετά καλό ρυθμό σχεδόν μέχρι το δεύτερο διάλειμμα. Συνολικά από το SFF-Rated, πέρασαν γύρω στα 150 άτομα.

Η προβολή άρχισε στις 4.10 με την ταινία του Μπάμπη Σπανού Στην κόψη του Ονείρου (1986) και ακολούθησαν τα: Προς την Νίκη του Θανάση Νάσκαρη (2002), Απόλυτη Στιγμή του Λουίζου Ασλανίδη (2004), Circus of Infinity της Sue Corcoran (2006), Anomaly του Matt Wildash (2005), Neoplasia του Frode Klevstul (2004) και Χ του Raphael Wahl (2005). Μετά την προβολή του τελευταίου έγινε το πρώτο δεκάλεπτο διάλειμμα.

Να πω εδώ πως ανάμεσα στις ταινίες, υπήρχε για είκοσι περίπου δευτερολέπτα φως στην αίθουσα - αυτό δεν συνηθίζεται στα Φεστιβάλ που έχουν την τάση να παίζουν τις ταινίες ενωμένες - αλλά αυτή η απόφαση αποδείχθηκε τελικά χρήσιμη για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν "να μηδενίσει" το κοντέρ του θεατή και να περάσει ομαλά στην επόμενη ταινία κι ο δεύτερος να προλάβει να σημειώσει στο ερωτηματολόγιο, που συνόδευε το πολύ επιμελημένο πρόγραμμα του SFF-Rated, την γνώμη του για την ταινία που μόλις είδε.

Στο δεύτερο μέρος προβλήθηκαν τα: Plastic του Mark Davis (2005), Perfect Heat του Miska Drascoczy (2005), The Omniside 8000 του Ian Hothersall(2005), Godzilla του Σπύρου Λιτινα (2005), Scribble του Faisal A. Qureshi (2005), Single Bed του Γιώργου Κουβαρά (2005), La Vie D'Un Chien του John Harden (2004) και το The Grandfather Paradox του Jean-Francois DaSylva (2006).

Δεύτερο διάλειμμα με το Xenta Absenta να μοιράζει αψέντι με χυμό μήλου σε όποιον επιθυμούσε και τρίτο μέρος με τις ταινίες: Pharmakon του Ιωακείμ Μυλωνά (2006), Killswitch του Dan Przygoda (2006) - ο σκηνοθέτης τίμησε το Φεστιβάλ και με την παρουσία του - They are made out of meat του Stephen O' Reagan (2005), Judas του Nicolas Barry (2006) και Cost of living του Jonathan Joffe (2005).

Η ΑΛΕΦ - που διοργάνωσε το SFF-Rated, με χορηγούς το 9 της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και την ΜΠΟΪΚΟΣ ΑΕ - έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη.

Η εκδήλωση δεν είχε κανένα τεχνικό πρόβλημα, κι αυτό δεν ήταν δύσκολο να συμβεί, αν συνυπολογίσει κανείς πως προβλήθηκαν 20 ταινίες διαφορετικών φορμάτ, και συστημάτων εγγραφής.

Όλες οι ταινίες προβλήθηκαν με Ελληνικούς υπότιτλους που παρήγαγε η ίδια η Λέσχη (με μία εξαίρεση στο γαλλόφωνο La Vie D' Un Chien, που είχε ήδη αγγλικούς υπότιτλους και θα κατέστρεφε ουσιαστικά την εικόνα η επιπλέον προβολή και ελληνικών υποτίτλων στο κάδρο).

Και τελικά, όχι μόνο δεν έπεσε πάνω σε κανέναν τεχνικό ή οργανωτικό "σκόπελο", (αν και ο γνωστός Πρόεδρος της Λέσχης γκρίνιαζε συνέχεια χωρίς λόγο, μάλλον για να πάει "γούρι") αλλά μάζεψε και περίπου εκατό συμπληρωμένα ερωτηματολόγια από το κοινό για τις προτιμήσεις τους από τις ταινίες που προβλήθηκαν (αναλογία 2 προς 3), κι έτσι έχει έναν πρώτο "μπούσουλα" για τις πιθανές επαναπροβολές μέρους του Φεστιβάλ στην Αθήνα ή και αλλού (βλέπε Φεστιβάλ ΕΦ Ερμούπολης).

Όλα καλά λοιπόν. Άντε και το 3ο μπορεί να γίνει Διαπλανητικό (αφού το πρώτο ήταν Ελληνικό και το δεύτερο Διεθνές)

Μέχρι τότε όμως, το επόμενο Σαββατοκύριακο η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης διοργανώνει το Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου 2007 όπου και απονέμονται τα Βραβεία Κοτρώνη. Περάστε κι από κεί μια βόλτα...

Υ.Γ. Μόλις τα καταφέρω, θα ανεβάσω εδώ και τις φωτογραφίες.

2 comments:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Δυστυχως τελικα δεν καταφερα να παρακολουθησω τις ταινιες....

PiKei said...

Θα σε ενημερώσω για πιθανή επαναπροβολή...