Sunday, June 17, 2007

Καλά Μόνο Να Βρεις - Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης


Το βιβλίο Καλά Μόνο Να Βρεις του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη είναι μια νουβέλα που εκδόθηκε από τον Κέδρο στα τέλη του 2006. Στις 110 σελίδες, ένα πυκνό γράψιμο αποδίδει την ζοφερή νεοελληνική πραγματικότητα πιστά, με στέρεους χαρακτήρες, και μια κυκλική τεχνική ανάπτυξης που κάνει το βιβλίο να ολοκληρώνεται νοηματικά και δραματουργικά σχεδόν στις τελευταίες του λέξεις.

Ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης έχει στο ενεργητικό του άλλο ένα βιβλίο με τίτλο Τρεις Μνήμες Και Δυό Ζωές (Μεταίχμιο - 2005) που δεν έχω διαβάσει ακόμα, αλλά μετά από αυτήν την νουβέλα και την εντύπωση που μου προκάλεσε σίγουρα επιθυμώ να το κάνω.

Το Καλά Μόνο Να Βρεις, αν και δεν είναι καθόλου "καλοκαιρινό" βιβλίο ούτε ανήκει στον χώρο της εφ ή της φάνταζι όπως τα περισσότερα βιβλία που έχω παρουσιάσει εδώ, έχει κερδίσει επάξια μια θέση στην βιβλιοθήκη μου και είναι μια νουβέλα που συστήνω ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε γνωρίζει ανάγνωση και αρνείται να κάνει το "παγώνι" για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο:
Πόσα ψέματα κρύβει η αλήθεια σου, πόσες λεηλασίες αντέχει το κορμί σου, πόσα γκάζια σηκώνει το αυτοκίνητό σου, πόσο αίμα ρουφάει η ευημερία σου, πόσες κραυγές πιάνει τ' αυτί σου, πόσες αναπνοές μετράει η ανάσα σου και πόσες αλήθειες χωράει το ψέμμα σου, αν θέλεις καλά μόνο να βρεις; Προς αναζήτηση απάντησης στην σκιερή πλευρά της νεοελληνικής πραγματικότητας.

Σημείωση: Το εξώφυλλο του βιβλίου δεν είναι αυτή η μουτζούρα που φαίνεται εδώ. Λυπάμαι, αλλά η ανάλυση που το βρήκα είναι πολύ μικρή.

8 comments:

px said...

Αγαπητέ φίλε,
Συμφωνώ απόλυτα με την κρίση σου για το βιβλίο. Μόνο που εγώ είμαι ο... συγγραφέας του, οπότε δεν έχει καμία αξία η προσωπική μου κρίση. Έχει όμως η δική σου. Και σε ευχαριστώ.

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης

Vlaxos said...

Φιλε PiKei,
θα προσθέσω με την άδειά σου, ένα μικρό σχόλιο για το βιβλίο.
Το συγκεκριμένο βιβλίο, έχει "παρενέργειες" για τους αναγνώστες του (ειδικά σε αυτούς που όπως πολυ όμορφα γράφεις, δεν θέλων να κάνουν το "παγώνι").
Σε εμένα για παράδειγμα λειτούργησε όπως μια κλωτσιά στα ....
Πυροδότησε μια σειρά προσωπικών "εκρήξεων" και αποτελεί πλέον ένα από τα αγαπημένα μου.

PiKei said...

@px
Παρακαλώ. Και πολύ άργησα να το παρουσιάσω μάλιστα... Το έχω διαβάσει από τις αρχές του χρόνου και με "κούνησε". Για γράφε, για γράφε, να σε διαβάζουμε!

@vlaxos
Έτσι γίνεται με τα βιβλία που "λένε" φίλε...

Anonymous said...

Εγώ έχω διαβάσει το άλλο βιβλίο του, το Τρείς μνήμες και δύο ζωές...
Και είναι ένα απο τα πιο αγαπημένα μου...
Πολύ καλές ιστορίες που σε κάνουν να νιώσεις ποικίλα συναισθήματα...
Ένα μπράβο στον Συγγραφέα...

PiKei said...

Αγαπητέ ή Αγαπητή Anonymous,
Να πας να του πεις τα μπράβο σου στο δικό του μπλογκ (http://ixnilasies.blogspot.com)
Αν και είναι ντροπαλός εν γένει, θα το χαρεί... κι εσύ θα έχεις να διαβάζεις Χατζημωυσιάδη "εκτός βιβλίου".

Anonymous said...

Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω διαβασει αυτο το πολυπαινεμενο βιβλιο,αλλα θελω πολυ να το κανω γιατι τυχαινει να γνωριζω τον κυριο χατζημωυσιαδη και πιστευω οτι εχει πολλα να προσφερει σε μια κοινωνια που χρειαζεται ανθρωπους σαν κι αυτον για να την αφυπνισει!Η προσωπικη μου εμπειρια σαν μαθητρια του μου λεει να τον 'ρουφηξετε'!

PiKei said...

Αγαπητή elpape,
Προωθώ το σχόλιο σου στον Παναγιώτη. Μπορείς να περιμένεις μια σχετική αύξηση της βαθμολογίας σου στο επόμενο τρίμηνο...
Πλάκα κάνω έτσι;
Μάλλον θα σου κόψει βαθμούς επειδή θα σε πιάσει να γυρίζεις στα μπλογκ αντί να μελετάς.

Anonymous said...

Αγαπητε pikei!
Δεν θα θελα ο καλος μου καθηγητης να νομισει οτι το σχολιο μου ειχε συμφεροντολογικο χαρακτηρα..Αλλα μην παραλειψεις να του μεταφερεις το ολοκληρο ονομα μου το οποιο ειναι .... πλακα κανω!