Όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το τι προβλέπει η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη που συμφωνήθηκε χτες μετά τα μεσάνυχτα στην Λισαβώνα. Παραμένω σταθερά υπέρ της Πολιτικής Ενοποιήσης της Ευρώπης αλλά διαβάζοντας το Ευρωσύνταγμα, όπως κατέληξε να διατυπωθεί, ειλικρινά δεν θα το ψήφιζα ποτέ.
Δεν έχει νόημα να αναφερθώ αναλυτικά στους λόγους, ευτυχώς εκείνο το "χαρτί" φρόντισαν να το κάψουν τα Δημοψηφίσματα (αν και δεν είμαι σίγουρος ότι το αρνήθηκαν με το επιθυμητό σκεπτικό κι όχι για άλλους λόγους).
Το σημερινό μου ερώτημα είναι σχετικά απλό. Γιατί "ενθαρρύνονται" τα κράτη-μέλη να επικυρώσουν το "καινούριο χαρτί" μέσω των Κοινοβουλίων; Και τελικά τι ακριβώς προβλέπει αυτή η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη; Που μπορώ να την βρω για να την διαβάσω πριν επικυρωθεί;
4 comments:
το οτι προτεινουν να περάσει απο τα κοινοβούλια είναι για να μην την "πατησουν" πάλι. τουλάχιστον στην Γαλλία που ήταν το πιο ηχηρό ΟΧΙ, το κοινοβουλιο ειναι ο μονος τροπος να το περασουν. τωρα όσον αφορά αν το ΟΧΙ ήταν από τα δεξιά ή από τα αριστερά, υπάρχει και μια τρίτη υπόθεση...ήταν ΟΧΙ στην ευρωπαικη πραγματικότητα που ζουμε, όχι σαν ιδεα διχως διαβατήρια αλλά μεε βαση την καθημερινότητα...από τις αυξησεις με την ελευση του ευρό μεχρι τις νεοφιλελευθερες μεταρρυθμίσεις στην παιδεια και το ασφαλιστικό.
η διευθυνση που σου δινω ειναι απο το σαιτ της ΕΕ και στο κατω μερος της σελιδας βρισκεις τόσο λογους όσο και τα τελικα κειμενα...http://ec.europa.eu/commission_barroso/president/focus/reformtreaty/index_en.htm
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Δεν έχω προλάβει ακόμα να ανεβάσω ούτε την φωτογραφία, κολλάει το μασίνι μου...
http://europa.eu/reform_treaty/index_el.htm
ειναι στα ελληνικά αλλα απο οσο είδα τα περισσοτερα κειμενα δεν εχουν μεταφραστει ακομη στα ελληνικα
Γιατί φίλε, αυτές οι Συνθήκες, όπως και οι Κανονισμοί -ενώ έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τα Συντάγματα των κρατών -μελών, χρειάζονται μια τυπική νομιμοποίηση. "Για τα μάτια του κόσμου -μ΄έναν άγνωστο, φως μου..." Οι Συνθήκες λένε συνήθως ελάχιστα πράγματα. Το πρόβλημα είναι οι εξουσιοδοτήσεις που δίνουν μετά την ισχύ τους.
Υ.Γ.: Πάντως στην Ελλάδα, αν έμπαινε σε δημοψήφισμα θα χτύπαγε 80% στα σίγουρα ΝΑΙ.
Post a Comment