Friday, February 1, 2013

Αν είχες εφημερίδες αντί για κουρελούδες, αυτό θα ήταν στο πρωτοσέλιδο τους αύριο!


Η μετάφραση είναι δική μου και στο πόδι. Όποιος ή όποια θέλει και μπορεί ας την κλέψει κι ας την επιμεληθεί, Creative Commons έχουμε...

"Η Ρατσιστική Βία αποτελεί υπαρκτή απειλή για την δημοκρατία στην Ελλάδα"

Αθήνα, 01/02/2013. "Η ατιμωρησία για την αύξηση του αριθμού των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Η αστυνομία, οι εισαγγελείς και τα δικαστήρια πρέπει να εξοικειωθούν πλήρως με την εφαρμογή και την ισχύουσα νομοθεσία κατά του ρατσισμού, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, με την οποία δεσμεύεται η Ελλάδα ", δήλωσε ο Nils Muižnieks, Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο τέλος της πενθήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012 περισσότερες από 200 ρατσιστικές επιθέσεις καταγράφηκαν από το δίκτυο καταγραφής ρατσιστικής βίας της UNHCR και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. "Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το θανατηφόρο μαχαίρωμα ενός νεαρού Πακιστανού εργάτη στην Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες από δύο εγκληματίες, ένας από τους οποίους συνδέεται με το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, δικαίως θορύβησαν τις αρχές και τις έκανε πιο αποφασιστικές για την καταπολέμηση και την εξάλειψη της μάστιγας του ρατσισμού και των άλλων εγκλημάτων μίσους".

"Πολλοί πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα συνειδητοποιούν τώρα την ανάγκη να καταδικάσουν ρητά και να απομονώσουν κάθε πρόσωπο ή οργάνωση που προωθεί τη ρητορική του μίσους και εμπλέκεται σε εγκλήματα μίσους. Χαιρετίζω τη δημιουργία των 70 αντιρατσιστικών αστυνομικών μονάδων και το διορισμό ειδικού εισαγγελέα στην Αθήνα που θα ασχοληθεί με το ρατσιστικό έγκλημα. Όμως και τα δύο όργανα θα πρέπει να στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό που θα λαμβάνει συστηματική εκπαίδευση πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα. Καλώ επίσης το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος και αποτελεσματικός μηχανισμό καταγγελιών στην αστυνομία που θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στις αστυνομικές δυνάμεις. Ένας ανάλογος μηχανισμός είναι επίσης αναγκαίος στην ακτοφυλακή".

Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι «τα αντιρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να συνδυαστούν με πρωτοβουλίες, όπως του Δήμου της Αθήνας για την Ένταξη των Μεταναστών, που προωθούν την πολιτική συμμετοχή και την ένταξη όλων των κανονικών μεταναστών, και ειδικά των παιδιών που έχουν γεννηθεί και σπουδάσει στην Ελλάδα και την θεωρούν πατρίδα τους. Η πολιτογράφηση θα πρέπει να συνεχίσει να είναι δυνατή για αυτά τα παιδιά".

Τέλος, ο Επίτροπος Muižnieks υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι Εθνικής Δομές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως ο Διαμεσολαβητής και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο πλαίσιο της τρέχουσας σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. "Είναι τώρα, περισσότερο από ποτέ, που η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές και αποτελεσματικές δομές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ικανές να στηρίξουν την πολιτεία στις προσπάθειές της να ξεπεραστούν οι ελλείψεις σε τομείς όπως η συστηματική εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα των αξιωματικών επιβολής του νόμου, των δικαστών και των εισαγγελέων, όπως και στην παρακολούθηση, καταγραφή και καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους".

Η πλήρης έκθεση του Επιτρόπου μετά από την επίσκεψη του πρόκειται να υποβληθεί σύντομα.


Το πρωτότυπο εδώ

No comments: