Thursday, February 21, 2013

Ανακοίνωση της Επιτροπής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας



Η προσαγωγή ατόμων στο αστυνομικό τμήμα Ιερισσού προς το σκοπό της συλλογής γενετικού υλικού με την απειλή της απείθειας συνιστά βαρύτατη παραβίαση των δικαιωμάτων τους πέρα και έξω από κάθε διάταξη νόμου. Πέραν του ότι η υποχρεωτική συλλογή γενετικού υλικού συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια (2§1 Σ) η συλλογή γενετικού υλικού επιτρέπεται κατά το νόμο (200Α ΠΚ) μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης από το άτομο βιαίου κακουργήματος ή σεξουαλικού εγκλήματος ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Πρέπει συνεπώς να έχει προσλάβει το άτομο την ιδιότητα του κατηγορουμένου, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην προκείμενη περίπτωση.

Η μαζική συλλογή DNA από τους κατοίκους μιας περιοχής προκειμένου να δημιουργηθεί βάση γενετικών δεδομένων για την καταπολέμηση ενός κινήματος προστασίας της υγείας, του περιβάλλοντος, του δημόσιου πλούτου, συνιστά πράξη αποτρόπαιου ολοκληρωτισμού με μόνο στόχο την προστασία επιχειρηματικών συμφερόντων. Πέραν αυτού, η δημιουργία αυτής της βάσης συνιστά ένα εξαιρετικά επικίνδυνο οπλοστάσιο, καθώς είναι άδηλο που και πώς θα χρησιμοποιούν (βλέπε πού θα «φυτευθούν») τα συλλεγέντα δείγματα.

Είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν βρεθεί αντιμέτωποι στο παρελθόν με ιδιαίτερα βιαια κατασταλτικά μέτρα, ακόμα και με την επιβολή στρατιωτικού νόμου από την κυβέρνηση Σημίτη. Κανένα όμως από αυτά τα μέτρα δεν πτόησε το κίνημά τους. Οι κάτοικοι του Στρυμωνικού κόλπου έχουν εμπειρίες αγώνων, από τους πιο σημαντικούς στη μεταπολίτευση. Οι αγώνες στο Μάντεμ Λάκκο, τη δεκαετία του 1970 σηματοδότησαν την άνοιξη ενός μαχητικού εργατικού κινήματος που διεκδικούσε τα δικαιώματά του πέρα από τα όρια που προσπαθούσαν να του επιβάλουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Σήμερα που η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της ακολουθούν μια στρατηγική γενικού πολέμου απέναντι στο λαό που αγωνίζεται, περισσότερο από ποτέ οι κάτοικοι της περιοχής χρειάζονται τη δύναμη των μαζικών διαδικασιών, τη δημοκρατική συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα τους, χρειάζονται τη συμμαχία με τους κατοίκους των πόλεων, με τη νεολαία της Θεσσαλονίκης. Χρειάζονται την αλληλεγγύη μας και την πληροφόρηση για τους σκοπούς των κινητοποιήσεών τους. Γιατί η νίκη των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην καταστολή, την κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι και δική μας νίκη.

*Κλοπιποστάρισμένο από την ΕΚΕΔΔΕ

No comments: