Thursday, November 29, 2007

Aυτονομία ή Μονοσωλήνιο;

Το κάθε πλάσμα έχει την ανάγκη να είναι αυτόνομο. Τίποτα δεν περιορίζεται ηθελημένα. Η μαύρη κουκούλα του Αμπου Γκράιμπ, το λουρί του σκύλου, το χαλινάρι του αλόγου, η ρόδα που τρέχει το χάμστερ είναι μόνο μερικές από τις βίαιες διαστροφές της φύσης των πλασμάτων.

Ο Άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα που ηθελημένα ανταλλάσσει την αυτονομία του για μια άθλια άνεση. Ακόμα και το πιο υπάκουο σκυλί, ακούει μέσα του την φωνή της αυτονομίας. Ακόμα και ένα μωρό, κλαίει όταν του κρατάς τα χέρια.

Τι παίρνεις από το μονοσωλήνιο; Και τι πραγματικά πληρώνεις γι αυτό;

8 comments:

The Motorcycle boy said...

Συμφωνώ όσο δε φαντάζεσαι αλλά ... το μονοσωλήνιο τι είναι ρε γαμώτο;

Υ.Γ.: Υπάρχει και μια άποψη που λέει πως η ανώτατη μορφή ελευθερίας είναι η δυνατότητα παραχώρησής της -αλλά είναι κάπως αλλοτριωτική.

PiKei said...

Η απάντηση στην ερώτησή σου βρίσκεται στο http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=681

The Motorcycle boy said...

Χμμ, το είδα. Αλλά άμα είναι πιο φτηνό και παρέχει περισσότερες υπηρεσίες τι να γίνει δηλαδή;
Είχα διαβάσει μια ανάλογη μεταφορά στο βιβλίο του Χολογουέι -όπου ο εργαζόμενος παρομοιαζόταν με σκύλο και το κεφάλαιο με τον ιδιοκτήτη του σκύλου. Η μεταξύ τους σύνδεση γινόταν με το λουρί που ο ιδιοκτήτης κρατάει το σκύλο. Και κατέληγε πως με τις εργασιακές διεκδικήσεις το λουρί τραβιέται ταυτόχρονα προς αντίθετες κατευθύνσεις. Εκεί έρχεται το χρεοπιστωτικό σύστημα με τον "αιώνιο δανεισμό" και δίνει στις δυο πλευρές την ψευδαίσθηση πως το λουρί μπορεί να τεντώνεται στο άπειρο. Κάπως έτσι.

Vlaxos (Σιάτρας Σπύρος) said...

Σε προσωπικό επίπεδο, για λόγους αρχής, είμαι υπερ της συνδεσμολογίας "παράλληλα"...
Τα "εν σειρά" με βραχυκυκλώνουν...

PiKei said...

@ motorcycle:
Από την μέρα που έγραψες για τον Χολογουέι τον ψώνισα... Και ήταν πάνω που ξεκίνησα τα Έξι Δις και δεν τον διάβασα για να μην μπερδευτώ και γίνω κώλος.
Ακόμα τον έχω στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι μου και δεν τον έχω ανοίξει, αν και έχω βγει πια από το trip του βιβλίου.
Θα τον ξεκινήσω όμως πολύ σύντομα και θα τον συζητήσουμε.

@vlaxos:
Καλύτερα σ' ακούω σήμερα. Με φρίκαρες με το τελευταίο σου, ρε βλάχο...

The Motorcycle boy said...

Ε, διάβασε και λιγάκι ρε pikei! Όχι μόνο κόμικς, σινεμάδες και διαστημικές ταινίες! Τι θα κάνεις στη ζωή σου; Τεντυμπόις θα γίνεις;

victor said...

Διότι βέβαια, όχι μόνο ο άνθρωπος πολλές φορές δεν διαμαρτύρεται όταν του περνάνε το λουρί (ή μονοσωλήνιο), αλλά πολλές φορές ή το επιδιώκει και από πάνω (σφάξε με αγά μου) ή θέλει αυτός να το φορέσει σε κάποιον άλλο (εξ ού και η επιθυμία για κατοικίδια, εκτός άν είναι από καθαρή αγάπη, όπως έχουμε εμείς για τις δύο πρώην αδεσποτούλες μας)

PiKei said...

@μοτοσακό:
Από τότε που καταργήθηκε ο νόμος 4000 λείψανε οι τεντυμπόηδες...

@Victor:
Πού είσαι εσύ βρε ψυχή; Είπα θα σας δω στο εργαστήριο να το γιορτάσουμε μαζί, αλλά τελικά μόνο τα κουτσομπόλικα αεροσκάφη είδα...