Monday, March 22, 2010

Αγιασμός (Holy Water)

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα όμορφο στον κινηματογράφο που παράγεται αρκετά συχνά στις Βρετανικές Νήσους. Και βέβαια, αυτή είναι μια εντελώς λάθος εισαγωγή, όταν γράφεις για μια ταινία που διαδραματίζεται στην Ιρλανδία και επιλέγει για ήρωες τόσο μικρούς ανθρώπους. Ο Αγιασμός (Holy Water) είναι ακριβώς αυτό. Μια σχετικά απλή κωμωδία καταστάσεων, που δεν μπαίνει στον πειρασμό να "τραβήξει από τα μαλλιά" το στόρυ της για να βγάλει γέλιο, και γι' αυτό τελικά καταλήγει να είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη και απολαυστική εμπειρία.
Πριν ακόμα και από το σήμα της εταιρείας παραγωγής εμφανίζεται μια προειδοποίηση της Pfizer ότι δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο της ταινίας και την χρήση των Βιάγκρα όπως εμφανίζεται. Δεν πρόλαβα, γαμώτο, να το διαβάσω όλο και νομίζω πως άξιζε τον κόπο να μείνει λίγο παραπάνω γιατί ήταν ένα εξαιρετικό κείμενο "ξύλινης γλώσσας" πολυεθνικής εταιρείας.
Και φυσικά δε πρόκειται να σου "καρφώσω" τι γίνεται στο έργο. Το θέμα πάντως δεν είναι ούτε η απάτη, ούτε η "εξυπνοκωλιά", ούτε το "μεγάλο" αστείο της πλοκής. Αξίζει να δεις αυτήν την ταινία, για τα δεκάδες "σχολιάκια" που έχουν ακριβώς την ελαφρότητα και την βαρύτητα που πρέπει. Και για την τρυφερή ισορροπία που διατηρεί για να αποφύγει την μπαλαφάρα...
Ο Αγιασμός είναι ένα σεναριακό, σκηνοθετικό και ερμηνευτικό ζογκλάζ που χωρίς να είναι τίποτα "μεγαλύτερο" από αυτό που επιδιώκει, καταφέρνει να είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκει. Μια όμορφη ταινία μικρών ηρώων σε συνθήκες μιας ρεαλιστικής κρίσης.

No comments: