Wednesday, May 18, 2011

Αφού κολλάγανε ΑΥΤΗΝ την αφίσα, έπρεπε να τους ρίξετε ισόβια...

Χτες φώναζα έτσι, Βολταιρικά, χωρίς να ξέρω τι κολλάγανε ή μοιράζανε οι σαράντα της Σκαραμαγκά. Σήμερα λοιπόν είδα κολλημένη την αφίσα τους στην Αλεξάνδρας και στάθηκα να την διαβάσω. Δεν είχα μηχανή μαζί μου να την φωτογραφίσω, ευτυχώς κάπου την βρήκα ανεβασμένη και την κλοπιποστάρω, να την δεις και συ με τα ματάκια σου.


Και επειδή παίζει να μην μπορείς να την διαβάσεις όπως βλέπω, αντιγράφω όλο το κείμενο:

η βαρβαρότητα εξαπλώνεται

Είναι αδιανόητο να κρατάς την αναπνοή σου βγαίνοντας από την εξώπορτα σου, να κοιτάς πίσω από τη πλάτη σου διασχίζοντας τη γειτονιά σου και να σε σφάζουν κάτω από το σπίτι σου για μια κάμερα. Είναι αδιανόητη η εξαθλίωση που έχει συσσωρευτεί σε μια στάλα τόπο. Είναι αδιανόητο να σε λυντσάρουν, να σε μαχαιρώνουν, να εισβάλουν στο σπίτι σου, να σε δολοφονούν επειδή έτυχε να έχεις μελαψό δέρμα και γεννήθηκες μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από εδώ. Είναι αδιανόητο κι όμως πραγματικό. Το ρατσιστικό πογκρόμ που εξαπολύθηκε με πρόσχημα τη στυγερή δολοφονία του 44χρονου, εκτελέστηκε με την αγαστή συνεργασία αστυνομίας και των γνωστών παρακρατικών της χρυσής αυγής, με την ανοχή μερίδας των ντόπιων κατοίκων της περιοχής. Όσο ακραίο και να μοιάζει, στην ουσία του συμπυκνώνει τη μεταναστευτική πολιτική της τελευταίας εικοσαετίας με τους χιλιάδες δολοφονημένους στα σύνορα, τις επιχειρήσεις σκούπα, τις ταπεινώσεις και τους βιασμούς στα κατ’ ευφημισμόν «κέντρα φιλοξενίας» και στα αστυνομικά τμήματα, τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στη Μανωλάδα και αλλού, αλλά και τον κοινωνικό ρατσισμό με τα υποτιμητικά βλέμματα στο δρόμο, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τα μαχαίρια των φασιστών. Τα προβλήματα που βιώνουν ντόπιοι και μετανάστες έχουν για κοινή μήτρα την στρατηγική του κράτους και των αφεντικών που οργανώνει την υποτίμηση της ζωής και της εργασίας όλων, που εντείνει την εκμετάλλευση και τον ασφυκτικό κοινωνικό έλεγχο, που σπέρνει την διαίρεση και τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ των καταπιεσμένων. Όσο δεν αναγνωρίζουμε το κοινό ιστορικό και ταξικό νήμα που ενώνει ντόπιους και μετανάστες, όσο αποστρέφουμε τα μάτια από το κοινό μας παρόν και μέλλον, όσο οι επίπλαστοι διαχωρισμοί δεν αντικαθίστανται από την αλληλεγγύη, την ευγένεια, την κατανόηση, την κουβέντα, τις σχέσεις κοινότητας, τους κοινούς αγώνες, όσο δεν αναγνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ η επίθεση που έχει ξεκινήσει τρίζει τα δόντια σε όλους και όλες, όσο δεν καταλαβαίνουμε ότι η υποτίμηση του διπλανού δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί αλλά θα πέσει πάνω μας με όλη της δύναμη, η βαρβαρότητα και ο κανιβαλισμός θα περνιούνται για ζωή.

αλληλεγγύη ή φόβος

κατάληψη πατησίων 61 & σκαραμαγκά

Για πες μου τώρα... Τι σκατά "στραβό", "προκλητικό" ή "εμπρηστικό" περιέχει αυτό το κείμενο για να μπαγλαρώσει η Αστυνομία αυτούς που το κολλούσανε; Γιατί για μένα θα μπορούσε να το έχει γράψει η ΓΣΕΕ με άνεση (αν δεν ήτανε τόσο απαράδεκτα εκτός τόπου και χρόνου, λέμε...) Ή να το έχει κυκλοφορήσει οποιαδήποτε συλλογική οργάνωση σαν ψήφισμα συγκέντρωσης υπογραφών.

Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ άνετα θα το συνυπέγραφα. Γιατί είναι εκατοντάδες φορές καλύτερο από τις "καταθλίψεις" που διάβασα, αλλά και τις δηλώσεις των "πατέρων και μητέρων του έθνους" (δεν θέλω να βρίσω τώρα...)

No comments: