Sunday, April 7, 2013

ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ο Antonio και πάλι κοντά μας...

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η οικονομική ύφεση που εδώ και πέντε χρονια πλήττει την χωρα γέννησε και μια θεσμική κρίση μετά από την ποινική δίωξη που η Εισαγγελία της Palma de Mallorca άσκησε στην πριγκίπισσα Χριστίνα, την κόρη του Βασιλιά Ιωάννη-Καρόλου, η οποια θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα José Castro στις 27 Απρίλη για να διευκρινίσει ποιος ήταν ο ρόλος της στο "μη κερδοσκοπικό" Ίδρυμα Noos που διοικούνταν από τον σύζυγο της, Iñaki Urdangarín. Μέχρι το 2006 το ζευγάρι έκλεισε συμφωνίες με τους τότε περιφερειάρχες Βαλένθιας και Βαλεαρίδων Νήσων για την διοργάνωση εκδηλώσεων που δεν έγιναν ποτε. Τα χρήματα που εισπράχτηκαν, επενδύθηκαν για να αγοράσουν ακίνητα, μέσα στα οποια βρίσκεται και η πολυτελής έπαυλη στο Pedralbes (Βαρκελώνη). Η αμφισβήτηση της μοναρχίας προκαλείται και από τους κρυφούς χειρισμούς του Βασιλιά, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου "Κορίνα". Υπάρχουν στοιχεια που αποδεικνύουν ότι η Γερμανίδα πριγκίπισσα Κορίνα Zu Sayn Wittengstein, μια από τις ερωμένες του μονάρχη, είχε ζήσει σε ένα σπίτι μέσα στα βασιλικά κτήματα δημοσια δαπάνη. Επιπροσθέτως, η γυναικα, μια επιχειρηματίας που μένει ανάμεσα σε Μονακό και Λονδίνο, συμμετείχε σε ειδικές αποστολές των δυο τελευταίων κυβερνήσεων ως σύμβουλος επιχειρήσεων, γνωρίζοντας, με τέτοιον τρόπο, τα "μυστικά" της εθνικής οικονομίας.
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) αντιμετωπίζει μια δύσκολη φάση μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο κύριος Luis B?rcenas, πρώην ταμίας του πολιτικού σχήματος, είχε καταθέσεις της αξιας 22 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία. Υποψιάζεται ότι ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός χρησιμοποιούταν για να πληρωθούν, από το 1997 μέχρι το 2008, μαύρα επιμίσθια σε πρωτοκλασάτα στελέχη της ισπανικής δεξιάς. Στις δηλώσεις του στον κύριο Pablo Ruz, τον εισαγγελέα που ερευνα την υπόθεση, οι καταθέσεις του ανέρχονταν στα 38 εκατομμύρια ευρώ, και είναι, προς το παρόν, άγνωστη η προέλευση τους. Επιπλέον, το Λαϊκό Κόμμα πρέπει να αντιμετωπίσει μια κοινωνική πίεση άνευ προηγουμενων, εξαιτίας της επιθετικής στάσης του κινήματος κατά των εξώσεων (Plataforma de Afectados por la Hipoteca, PAH). Με λίγα λόγια, το Λαϊκό Κόμμα θέλει να τροποποιήσει την διάταξη που ρυθμίζει τα στεγαστικά δάνεια για την οποια το Κίνημα έχει συγκεντρώσει 1.500.000 υπογραφές. Σύμφωνα με την λαϊκή πρόταση νομου, όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια πρέπει να προστατεύονται, με την τακτοποίηση τους σε κατοικίες με συμβολικό ενοίκιο (50 ευρώ μηνιαίως, παραδείγματος χάριν). Όταν η Δεξιά ανακοίνωσε την αντίθεση της στο κείμενο του νομου, το Κίνημα άρχισε μια εκστρατεία στοχοποίησης των βουλευτών της, περικυκλώνοντας τα σπίτια τους - μέσα στα οποια βρίσκονται και οι κατοικίες της Αντιπροεδρου της Κυβέρνησης Soraya Sáenz de Santamaría και του διευθύνοντος στελέχους Esteban González Pons - και κολλώντας αφίσες στις οποιες οι υπαίτιοι παρουσιάζονται ως εχθροί του λαου. Το κυβερνών κόμμα καταδίκασε τα επεισόδια ως "έκφραση αντιδημοκρατικών φρονημάτων της αντισυστημικής Αριστεράς που προσπαθεί να κερδίσει με τους εκβιασμούς αντί με τις ψήφους".

Βίντεο της στοχοποίησης της βουλευτού του Λαϊκού Κόμματος (PP) Dolors Montserrat (Βαρκελώνη).Βίντεο της στοχοποίησης του υπουργού Εσωτερικών Jorge Fernández Díaz (PP). (Βαρκελώνη)


No comments: