Sunday, April 28, 2013

H Μεγάλη Βδομάδα στις Σκουριές έχει ξεκινήσει από καιρό...

Αντιγράφω λέξη προς λέξη, βίντεο το βίντεο και λινκ το λινκ από το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Σάββατο 27/4/2013: Νέα παρέμβαση κατοίκων για σταμάτημα των εργασιών της Ελλ. Χρυσός στο ρέμα του Καρατζά


Βίντεο από τις Χρυσές αυτ-απάτες. Η αντίσταση των κατοίκων της Χαλκιδικής στην εταιρεία “ξεριζώστε – παραχώστε” συνεχίζεται…



Τη Δευτέρα 23 Απριλίου (δείτε εδώ), ομάδα κατοίκων της Β. Χαλκιδικής σταμάτησαν τις μπουλντόζες της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός που διάνοιγαν δρόμο μέσα στο ρέμα του Καρατζά, στην περιοχή των Σκουριών, ξεριζώνοντας και παραχώνοντας τα υπεραιωνόβια δέντρα. Στη χαράδρα του ρέματος του Καρατζά προγραμματίζεται να γίνει ο ένας από τους δυο χώρους απόθεσης των αποβλήτων του μεταλλείου των Σκουριών. Τα δυο μεγάλα ρέματα, του Καρατζά και του Λοτσάνικου, που θα μετατραπούν σε τέλματα αποβλήτων είναι εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή διότι αυτά τροφοδοτούν με καθαρό νερό τη λεκάνη Κρυονερίου-Κάμπου, από την οποία υδρεύονται όλοι οι οικισμοί του νότιου τμήματος του Δήμου Αριστοτέλη.

Οι εργολάβοι που εργάζονταν εκεί δεν είχαν μαζί τους έγκριση από αρμόδια αρχή για τις εργασίες που εκτελούσαν. Μετά από αίτημα των κατοίκων, ήρθε εκεί ο Δασάρχης Αρναίας κ. Μπρούζος, συνοδευόμενος από υπηρεσιακό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Δασάρχης είδε την καταστροφή, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει “Πρωτόκολλο Yλοτόμησης”, δεσμεύτηκε όμως να εξετάσει αν αυτά που γίνονται είναι σύμφωνα με τους όρους του Πρωτοκόλλου και να ενημερώσει άμεσα τους κατοίκους. Δείτε και το βίντεο εκείνης της μέρας:



Πέρασε μία εβδομάδα χωρίς είδηση από το Δασάρχη και χθες το πρωί οι κάτοικοι ανέβηκαν ξανά στον Κάκαβο, στο ίδιο σημείο, για να διαπιστώσουν αν η εταιρεία συνεχίζει τις εργασίες. Μετά από λίγο κατέφτασαν και τα ΜΑΤ για να κλείσουν το δημόσιο δασικό δρόμο, στο γνωστό πια ρόλο του προστάτη της εταιρείας. Οι επικεφαλής τους διαπίστωσαν οι ίδιοι ότι τα μηχανήματα της εταιρείας δεν είχαν υποστεί καμμία απολύτως φθορά, άλλωστε οι άνθρωποι που είχαν απέναντί τους ήταν φανερό ότι δεν είχαν καμμία τέτοια πρόθεση.

Στο σημείο έφτασε μετά από δυο ώρες περίπου ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Βάϊος Χονδρός, ο οποίος συνομίλησε με επιτροπή των κατοίκων. Ο κ. Χονδρός δήλωσε ότι θα επιδιώξει να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών συνάντηση μεταξύ του ιδίου, των εισαγγελικών αρχών, του δασάρχη Αρναίας, εκπροσώπων της εταιρείας και εκπροσώπων των επιτροπών αγώνα. Η εταιρεία θα πρέπει να παρουσιάσει όλες τις άδειες και εγκρίσεις που διαθέτει, ώστε να γίνει ξεκάθαρο τι εργασίες μπορεί να πραγματοποιήσει στο βουνό και τι όχι. Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει το Δασαρχείο Αρναίας και μάλιστα όχι τώρα, αλλά ΠΡΙΝ ξεκινήσουν οι εργασίες.

Σε αίτημα των κατοίκων να σταματήσουν οι εργασίες στο ρέμα του Καρατζά μέχρις ότου διαπιστωθεί αν είναι νόμιμες, ο κ. Χονδρός απάντησε ότι δεν μπορεί να το υποσχεθεί αλλά θα το προσπαθήσει. Οι κάτοικοι από την πλευρά τους απάντησαν ότι αν μέχρι τότε η εταιρεία επιχειρήσει να ξαναβάλει μπουλντόζες στο ρέμα, θα είναι πάλι εκεί για να την σταματήσουν.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες για παράνομες ενέργειες της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο δάσος των Σκουριών:

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, είχαμε αποστείλει στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ (εδώ) για ένα δρόμο που τότε διάνοιγε η Ελληνικός Χρυσός. Η “κατεπείγουσα” καταγγελία μας απαντήθηκε από τους Επιθεωρητές μετά από 66 ολόκληρες μέρες και η απάντηση ήταν …άλλα αντί άλλων (λεπτομέρειες εδώ: Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και νoμιμότητα δραστηριοτήτων της Ελλ. Χρυσός στις Σκουριές. )

Στις 6 Δεκεμβρίου 2012 αποστείλαμε νέο έγγραφο στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, για το ίδιο θέμα, στο οποίο ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση. Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον υπεύθυνο κ. Μαυρομμάτη πριν από δεκαπέντε περίπου μέρες (πάνω από τέσσερις μήνες μετά το έγγραφό μας), λάβαμε την απάντηση ότι “επειδή το θέμα είναι σοβαρό, πρέπει να πάρουμε τη γνώμη και άλλων υπηρεσιών και γι’αυτό καθυστερούμε”.

Υπάρχει ακομα κανείς που να πιστεύει ότι “ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους” θα παρακολουθούν σαν Κέρβεροι την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ;

No comments: