Saturday, November 22, 2014

Απεργία Πείνας: Εικοστή έκτη (Δέκατη ένατη) του Ηρακλή Κωστάρη, Δέκατη τρίτη του Νίκου Ρωμανού, Έκτη του Γιάννη Μιχαηλίδη, Μερική Αναστολή στην Αμυγδαλέζα

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΗΡΑΚΛΗ ΚΩΣΤΑΡΗ
Σε καγκελόφραχτο κελί 2x2 με δεκάδες αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής «νοσηλεύεται» στον Ευαγγελισμό ο απεργός πείνας Ηρακλής Κωστάρης. Όλο το προηγούμενο βράδυ αγνοείτο και κάποια στιγμή εντοπίστηκε από την οικογένειά του στο Αττικό νοσοκομείο, όπου προσπάθησαν –παρά τη θέλησή του- να του χορηγήσουν ορό. Μετά από διαμαρτυρίες -και πάλι εν κρυπτώ- μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

Ο Η. Κωστάρης φοβούμενος το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής σίτισης και έχοντας απηυδήσει με την μεγάλη αστυνομική φρουρά, η οποία απαγορεύει και στη σύζυγό του ακόμα να τον δει, ζητά, με δική του ευθύνη, να επιστρέψει στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού.

Ο Η. Κωστάρης βρίσκεται στην 19η μέρα απεργίας πείνας [ξεκίνησε από τις 29 Οκτωβρίου με πλήρη αποχή από το φαγητό από τις 4 Νοεμβρίου]. Οι γιατροί που τον εξέτασαν χτες διαπίστωσαν ότι η συνολική κατάσταση του απεργού πείνας κρίνεται ανησυχητική και συνέστησαν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Ωστόσο, οι συνθήκες μεταφοράς και κράτησής του στο νοσοκομείο, κάθε άλλο παρά σε νοσηλεία παραπέμπουν.

Απαιτούμε να αποσυρθούν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και να επιτρέψουν στους γιατρούς να περιθάλψουν απρόσκοπτα τον απεργό πείνας. Διαφορετικά ας του επιτρέψουν να επιστρέψει στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού θέτοντας σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία του, αλλά τουλάχιστον εξασφαλίζοντας την ψυχική του ηρεμία.

Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση του αυτονόητου δικαιώματος των απεργών πείνας Ηρακλή Κωστάρη και Νίκου Ρομανού στο να σπουδάσουν στη σχολή τους. Να δοθούν τώρα εκπαιδευτικές άδειες στους απεργούς πείνας. Η αδιαφορία του υπουργείου Δικαιοσύνης σημαίνει συνευθύνη του για ότι συμβεί στους απεργούς πείνας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


Πρέβεζα

Σε πενθήμερη αναστολή της απεργίας πείνας προχωρούν οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας μετά από συνάντηση μεταναστών με αντιπροσωπεία της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ, αξιωματικοί της υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών επισκέφτηκαν χθες μετανάστες του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας.

Οι κρατούμενοι δήλωσαν ότι είναι απόλυτα αντίθετοι με την δεκαοκτάμηνη κράτηση των προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με την Κίνηση, η αντιπροσωπεία της ΕΛΑΣ υποσχέθηκε:

Θα αφεθούν ελεύθεροι εντός πέντε ημερών όλοι οι κρατούμενοι που έχουν ξεπεράσει τους δεκαοκτώ μήνες κράτησης.
Κάθε άρρωστος θα έχει ιατρική φροντίδα σε 24ωρη βάση.
Θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης κινητών τηλεφώνων χωρίς απαγορεύσεις.
Θα σταματήσει αμέσως η βίαιη και ρατσιστική συμπεριφορά αστυνομικών φυλάκων.

Μετά τη συνάντηση αρκετοί κρατούμενοι σταμάτησαν την απεργία πείνας για πέντε μέρες, κάποιοι ωστόσο συνεχίζουν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εμπιστεύονται τις υποσχέσεις αν δεν δούνε πράξεις.

«Ο αγώνας των μεταναστών της Αμυγδαλέζας έδειξε ότι έχουν δίκιο στις καταγγελίες τους», σχολιάζει η ΚΕΕΡΦΑ.

«Παραμένει η απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης για τον άδικο χαμό του Μοχάμεντ Ασφάκ που πυροδότησε αυτό το κύμα διαμαρτυρίας. Η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος έχει δεχτεί προτάσεις από διεθνείς οργανώσεις για συνεργασία με αυτό τον στόχο.

Διεκδικούμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τον άδικο χαμό του Μοχάμεντ Ασφάκ, να τιμωρηθούν όσοι προχώρησαν σε βίαιες και ρατσιστικές επιθέσεις κατά των μεταναστών κρατουμένων.

Πάνω από όλα διεκδικούμε να κλείσουν οριστικά τα ρατσιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να νομιμοποιηθούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες», καταλήγει η ανακοίνωση.


ΤΕΙ Θεσαλλονίκης

Από το Indymedia:

Σήμερα 21/11 στις 10:30 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση σε 3 ραδιοσταθμούς της πόλης ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στον σύντροφο απεργό πείνας Ν.Ρωμανό.Διαβάστηκε το κείμενο του και έγινε αναφορά και στους άλλους δύο απεργούς πείνας Η.Κωστάρη και Γ.Μιχαηλίδη.

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ-ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


graffiti

ΑΚ Αθήνας
Δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου 2014

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας Η.Κωστάρη και Ν.Ρωμανού

Ο Ηρακλής Κωστάρης βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 28/​10 διεκδικώντας την επαναχορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών που επί σειρά ετών έπαιρνε και διεκόπησαν για “λόγους επικινδυνότητας”. Καμία απάντηση δεν δίνεται στις πολλαπλές αιτήσεις του επι 12 χρόνια κρατούμενου, καμία εξήγηση, ενώ δεν εκκρεμεί και κανένα πειθαρχικό παράπτωμα σε βάρος του.
Αντίθετα, μετά και την παραβίαση της άδειας από τον Χρ. Ξηρό, ο Κωστάρης μεταφέρθηκε εκδικητικά στην υπόγεια ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών, δηλαδή ξανά σε απομόνωση, του αρνούνται εργασία και άδεια, κινδυνεύει να χάσει δεύτερο εξάμηνο στο ΤΕΙ που σπουδάζει και, βέβαια, απειλείται η ίδια του η ζωή.

Αντιμέτωπος με την κρατική αυθαιρεσία είναι και ο Νίκος Ρωμανός, στον οποίο επετράπη η συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά δεν του δόθηκε η προβλεπόμενη από τη κείμενη νομοθεσία άδεια — κατά συνέπεια του “απαγορεύεται” αδικαιολόγητα η διεξαγωγή των σπουδών που δικαιούται. Ο Ν.Ρωμανός ξεκίνησε απεργία πείνας στις 10/​11 διεκδικώντας τα αυτονόητα και η κατάσταση της υγείας του έχει μπει σε κίνδυνο ως ένα ύστατο ανάχωμα στον επερχόμενο εντατικοποιημένο “σωφρονισμό” που επιφυλάσσει το Κράτος στους πολιτικούς κρατούμενους.

Και οι δύο φυλακισμένοι βρίσκονται σε αγώνα ενάντια στη συνθήκη που αποπειράται να επιβάλλει το Κράτος εντός των φυλακών. Ο διαχωρισμός, η όλως εξαιρετική μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων, η παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων έχει ήδη αρχίσει, ενώ η λειτουργία των φυλακών τύπου Γ’ επίκειται.
Στο νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας εμπεδώνεται και υιοθετείται το Ποινικό Δίκαιο του Εχθρού — οι αντιστάσεις στην Εξουσία και οι αμφισβητίες της καθορίζουν το στόχαστρο της εξειδικευμένης αυτής μορφής απονομής “δικαιοσύνης”, όπου ο άνθρωπος υποβιβάζεται σε ον νομικά αταξινόμητο χωρίς καμία προστασία και εγγύηση, σε γυμνή ζωή.

Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς οφείλουμε να προτάξουμε τη μηδενική ανοχή της αξιοπρέπειας: το ανταγωνιστικό κοινωνικό κίνημα μπορεί και πρέπει να θέσει κόκκινες γραμμές στον αναδυόμενο κρατικό ολοκληρωτισμό.

Ο θεσμός των εκπαιδευτικών αδειών είναι μια κατάκτηση-​ανάχωμα στο σκοπό της φυλακής να μετατρέψει ένα ενεργό πολιτικό υποκείμενο σε άβουλη αποθηκευμένη μονάδα και θα πρέπει να την υπερασπιστούμε με κάθε ευκαιρία και κάθε κόστος. Ο αγώνας αυτός αναγκαστικά συμβαδίζει με τον αγώνα ενάντια στις φυλακές τύπου Γ’ και την προσπάθεια «εξουδετέρωσης» των 45+ πολιτικών κρατουμένων των ελληνικών φυλακών.

Στεκόμαστε δίπλα σε όσους αρνούνται την επιβολή ενός απολυταρχικού κράτους εκτάκτου ανάγκης.

Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας Ηρακλή Κωστάρη και Νίκο Ρωμανό που διεκδικούν το δικαίωμα στις εκπαιδευτικές άδειες.

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΝΑΣ




No comments: