Saturday, May 19, 2007

3ο Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας Ερμούπολης - Κονσέρβα Από Την Σύρο #2


Το ποστ αυτό διαμορφώνεται... χρωστάω ονόματα, μόλις τα βρω θα τα βάλω.

Σάββατο πρωί με την τσίμπλα στο μάτι (10:00 το πρωί, έλεος!) και να βρέχει καρέκλες, με αρκετούς διπλούς εσπρέσσο, στα πληκτρολόγια του Sport Cafe, γίνεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Διαγωνισμός Συγγραφής Μικρού ΕΦ Διηγήματος. Στο πατάρι γράφουν επίσης, σε φορητούς και με μολύβια και στυλό. Στο SFF.GR γράφουν επίσης διαδικτυακά με το ίδιο θέμα. Μία συμμετοχή γράφεται σπίτι και έρχεται με e-mail. To θέμα δίνεται από την Διμελή Επιτροπή του Νόμου 4000/1956 (Νίκος Αλμπανόπουλος- Αγγελος Μαστοράκης) στις 10:30 και η επιτρεπόμενη διάρκεια "γραφής" είναι δύο ώρες. Θέμα: Αφαιρέστε Την Ασφάλεια. Στοχεύστε Στο Κέντρο. Πιέστε Την Λαβή. Σύντομα αποκαλύπτεται πως η επιτροπή το έχει πάρει από τον πυροσβεστήρα του χώρου... Αρχίζει η Οδύσσεια της λευκής σελίδας.Συμμετοχές επί τόπου. Στον κάτω χώρο (σταθεροί υπολογιστές): Χριστόδουλος Λιθαρής, Ντίνος Χατζηγιώργης, Αλέξανδρος Ζωχιός, Δημήτρης Βανέλλης, Μανώλης Μανωλάς, Μιχάλης Μανωλιός, Παναγιώτης Κούστας, Κώστας Χαρίτος, Χρίστος Κώνστας. Στο πατάρι (φορητοί): Αλέκος Παπαδόπουλος, Χεντβιγκ Καρακούδα. Στο πατάρι (χειρόγραφα):Σοφία Μαρκουίζου, Νίκος Μινάρδος, Τζίμης Ευθυμίου. Σύνολο επί τόπου συμμετεχόντων: 14. Παρέδωσαν : 14. Άκυρα- Λευκά: Ωπ, αυτό είναι από άλλη διαδικασία...
Συμμετοχές εξ αποστάσεως. Με ηλεκτρονική επιστολή: Δημήτρης Φύσσας. Στο SFF.GR (με τα nicknames τους): Mistseeker, Ανώνυμη, Guardian Of The Rune Ring #2, Nihilio, Illiosporos, Arachnida.
Σύνολο διηγημάτων προς κρίσιν: 21 (14+7) σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες. Τα Επιτόπου και τα Εξαποστάσεως. Η εκδήλωση κρίνεται άνετα επιτυχημένη.

13:00. Κινηματογράφος Παλλάς. Το Ατελές Μέλλον του Albert Robida, ομιλία-παρουσίαση του έργου τού πολυσχιδούς καλιτεχνικά A.Robida από τον Γιώργο Κατσαβό. Όπως και πέρσι με πλούσιο οπτικό υλικό και ενδιαφέρον κείμενο. Έξω ακόμα έριχνε καρέκλες...

Μεσημεράκι. Με ανοιγμένους τους ουρανούς πάμε για φαί. Όπως είναι φυσικό, λόγω βροχής, με τα εξωτερικά τραπέζια να μην παίζουν, όλα τα μέσα είναι πιασμένα. Τελικά την βολεύουμε στο Πέτρινο... φιξάρονται οι λεπτομέρειες της "ακτιβιστικής ενέργειας" που ξεκίνησαν την προηγούμενη μέρα.

Κι έτσι στις 18:ΟΟ στο Καφέ Πειραματικό, όπου γίνεται η Συζήτηση για το Μέλλον του Φεστιβάλ, το μέλλον της ΕΦ και το μέλλον του Σύμπαντος, συμβαίνουν δύο κοσμοϊστορικά γεγονότα. Πρώτα ανακοινώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ομάδων και λεσχών ανά την Ελλάδα, που ξεκίνησαν εδώ και έναν χρόνο κατέληξαν σε συμφωνία κι έτσι προχωρούν στην δημιουργία της Ελληνικής Ένωσης Του Φανταστικού που έχει αποφασίσει το καταστατικό της, την έδρα της (Ερμούπολη Σύρου) και τώρα προχωράει καρφί για το Πρωτοδικείο... κι αμέσως μετά αποκαλύπτονται τα μπλουζάκια που φοράει μια αρκετά σημαντική πλειοψηφία των παρευρισκομένων με το μήνυμα "I Belong To Hermoupolis' Science Fiction Smokers". Η συζήτηση ανάβει, όχι μόνο για το θέμα του τσιγάρου, αλλά για όλα και οι διοργανωτές ακούν και απαντούν. Μια χαρά...

Στο πηγμένο από κόσμο πατάρι του Μποέμ, διαβάζονται αμέσως μετά (19:30) δύο διήγηματα. Ο Περίπατος Στον Αρη του Μιχάλη Μανωλιού, από τον Γιάννη Δεσύπρη (της θεατρικής ομάδας Σουρής) και Ο Θόρυβος Της Σταγόνας του Κώστα Καταγά από τον Νίκο Αλμπανόπουλο (της ομάδας διοργάνωσης Τα Κάνω Όλα). Πρόκειται για δύο αρκετά σκληρά κείμενα που στο πρόγραμμα χαρακτηρίζονται δίκαια σαν "θρίλερ πολιτικής επιστημονικής φαντασίας". Η βροχή εξακολουθεί και μάλιστα βρίσκει και δίοδο από την στέγη μέσα στο πατάρι...

Αμέσως μετά και στον ίδιο χώρο προβάλλεται το εξάλεπτο ταινιάκι του Άγη Κελπέκη Jeans Street ή Τοπικοί Ήρωες ένα μίνι ντοκιμαντέρ για έναν δρόμο στην Bandung της Ιάβας και την "διαφήμιση" που κάνουν τα εκεί νεανικά ρουχαλάδικα, τοποθετώντας γιγάντιες κούκλες υπερηρώων στις προσόψεις τους. Μια πάρα πολύ όμορφη δουλειά που αναδεικνύει την σύγκρουση των pop δυτικών συμβόλων με το απόλυτα φτωχό ασιατικό τοπίο και τις πινακίδες Discount. Ο ήχος είναι παντού σύγχρονος και η εικόνα "πειράζεται" μερικές φορές εικαστικά.

Βρέχει, βρέχει. Στις 20:15 στην Αίθουσα Αλέκος Παναγούλης του Πνευματικού Κέντρου, για μια ακόμα φορά με πλήθος, προβάλλονται 9 Ξένες ΕΦ Ταινίες Μικρού Μήκους. Η διοργάνωση γίνεται με τους Φίλους Του Σινεμά και το υλικό έχει παραχωρήσει η ΑΛΕΦ.Οι ταινίες είναι: Killswitch (Dan Przygoda - ΗΠΑ), Neoplasia (Frode Klevstul - Νορβηγία, Αυστραλία), Plastic (Mark Davies - Αγγλία), They Are Made Out Of Meat (Stephen O' Reagan - Ιρλανδία), The Omniside 8000 (Ian Hothersal - Αγγλία), The Grandfather Paradox (Jean Francois DaSylva - Καναδάς), Χ (Raphael Wahl - Γερμανία), Judas (Nicolas Barry - Γαλλία), Cost Of Living (Jonathan Joffe - Καναδάς). Οι ταίνιες είναι όλες σχετικά καινούριες παραγωγές και έχουν βραβευθεί σε διάφορα φεστιβάλ. Περνάνε μια χαρά στον κόσμο.

Η βροχή που συνεχίζεται κόβει κόσμο από την χοροθεατρική παράσταση "Έρωτος Λήθη" της ομάδας Ακροποδητί στο Κτήριο Κορνηλάκη του Βιομηχανικού Μουσείου. Η ομάδα έχει τραβήξει μεγάλο λούκι για να στεγανοποιήσει τον ημιυπαίθριο χώρο που παίζει. Τελικά, παρά την βροχή και τις αντιξοότητες και κόσμος μαζεύεται και η παράσταση κυλάει ομαλά. Χορεύουν: Γιώργος Τερζής, Αγγελική Σιγούρου, σε μουσική Gouaime Divanis, ενώ κοστούμια σκηνικά και φωτισμούς έχουν κάνειη Μυρτώ Μπελοπούλου κι ο Βαγγέλης Παπαδάκης.

Δώδεκα παρα τέταρτο Ο Σούπερμαν Επιστρέφει στο Παλλάς. Λυπάμαι, τρώγαμε... άκουσα πως είχε κόσμο.

No comments: