Saturday, May 12, 2007

Μέχρι την Δευτέρα η 30η Γιορτή Βιβλίου

Δεύτερο και τελευταίο Σαββατοκύριακο της 30ης Γιορτής του Βιβλίου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου και με τον καιρό να βοηθάει οι ελπίδες για μεγάλη προσέλευση του βιβλιόφιλου κοινού μάλλον δεν είναι φρούδες.

Είναι αλήθεια πως το βιβλίο στην χώρα μας περνάει κρίση. Είναι όμως επίσης αλήθεια πως φέτος οι διοργανωτές (Σ.Ε.Β.Α.) προσπάθησαν - και εν μέρει κατάφεραν - να προσδώσουν στην 30η Γιορτή του Βιβλίου έναν "πανηγυρικό" χαρακτήρα. Συγκέντρωσαν τριακόσιους εκδότες (με αρκετούς να συμμετέχουν για πρώτη φορά στην Γιορτή), έδωσαν βάρος σε "παράπλευρα" events (υπογραφές βιβλίων από συγγραφείς, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, διαγωνισμούς) και προσπάθησαν να προωθήσουν την "εικόνα" της Γιορτής με αρκετές επικοινωνιακές συνεργασίες. Το αν όλα αυτά, θα "κάνουν ταμείο" θα το μάθουμε από Τρίτη.

Στο μεταξύ, αρκετά είναι τα περίπτερα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους λάτρεις των Κόμικς, της Επιστημονικής Φαντασίας και της Λογοτεχνίας του Φανταστικού. Και είναι πραγματικά ευχάριστο να βλέπει κανείς "μικρούς" εκδότες όπως την Jemma και τον Τρίτωνα ή τις Εκδόσεις ΚΨΜ, να έχουν σπάσει πια το "φράγμα" των λίγων τίτλων και να παρουσιάζονται στην Γιορτή "με τα καλά" τους.

Έτσι ή αλλιώς, η Γιορτή του Βιβλίου δεν είναι εμποροπανήγυρη, ούτε "μπανάλ μαοϊκό παρτάκι", όπως διατείνονται μερικά lifestyle περιοδικά. Είναι μια ωραία βόλτα στην σκιά της Ακρόπολης και μια άνετη επαφή με τις λέξεις, τις εικόνες, τις σκέψεις και τις ιδέες για όσο ακόμα αυτές θα τυπώνονται, θα βιβλιοδετούνται και θα ολοκληρώνονται σε μορφή βιβλίου.

No comments: