Sunday, September 9, 2007

...Φυσικά Και (Δεν) Αμφισβητώ Τον Πατριωτισμό Σας...

... φυσικά δεν είναι δυνατόν να αμφισβητήσω τον πατριωτισμό κανενός, αλλά πρέπει να πω...

Πως έγινε αλήθεια ξαφνικά καραμέλα στα στόματα όλων αυτή η φράση; Πως έγινε και συνοδεύεται πάντα από το άλλο ανέκδοτο που λέει Όλοι Αγαπάμε Την Ελλάδα; Ποια μυστήρια διακομματική-διακαναλική σύγκλιση ξέθαψε τον Πατριωτισμό και μας τον τρίβει στην μούρη συνεχώς ως πολιτικό - και εκλογικό - επιχείρημα; Και πόσα παρακλάδια του θα δούμε ακόμα; Νέος Πατριωτισμός, Κοινωνικός Πατριωτισμός, Οικολογικός Πατριωτισμός, Ακραίος Πατριωτισμός, Υγιής Πατριωτισμός, Φιλελεύθερος Πατριωτισμός, Ορθόδοξος Πατριωτισμός, Dance Πατριωτισμός, Hip-Hop Πατριωτισμός, Χρηματιστηριακός Πατριωτισμός, Gay&Lesbian Πατριωτισμός;

Στο λεξικό της κοινής νεοελληνικής ο πατριωτισμός ορίζεται ως "η ανιδιοτελής αγάπη για την πατρίδα, η φιλοπατρία".

Κατά την δική μου ερμηνεία, με την οποία όποιος θέλει μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει, αυτό το ανιδιοτελής είναι που κάνει όλη την διαφορά. Πολύ λεπτή διαφορά, σχεδόν όσο και μια τρίχα, αλλά πραγματική και ουσιαστική. Κανείς δεν είναι εξ ορισμού πατριώτης, πρέπει να βρεθεί στις συνθήκες που να απαιτούν να το αποδείξει, για να πάρει εκ των υστέρων αυτόν τον χαρακτηρισμό. Και οποιοσδήποτε έχει ιδιοτελή σχέση με την πατρίδα, αμοίβεται για να την υπηρετεί δεν μπορεί να μιλάει για τον πατριωτισμό του, η ίδια ή έννοια είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του. Κάνει απλώς πατριδοκαπηλία. Άμα τυλίγεσαι με την σημαία για να κρατήσεις την - οποιαδήποτε - καρέκλα σου στο σύστημα ή για να αρθρώσεις, θολώνοντας τα νοήματα, πολιτικό λόγο ή εκλογικούς εκβιασμούς είσαι κατάπτυστος και είναι άκυρο να βάζεις ζητήματα πατριωτισμού.

Το γιατί επιμένουν όλοι να πιπιλάνε αυτήν την καραμέλα τελευταία και να ανάβουν το φυτίλι πάνω στην βόμβα που κάθονται, έχει μια διπλή ερμηνεία.

Πρώτον, έμμεσα αμφισβητούν τον πατριωτισμό των αντιπάλων τους. Κι αυτό φαίνεται πως είναι πιο σημαντικό από την αποκάλυψη πως ο πατριωτισμός έχει "ασυμβίβαστο" με την βουλευτική ή την υπουργική ιδιότητα, όπως και με κάθε μορφή έμμισθης εκπροσώπησης του πολίτη.

Δεύτερον, μην μπορώντας με κανέναν ουσιαστικά τρόπο να αποδείξουν έμπρακτα την ανιδιοτέλεια τους, προσπαθούν να την πάρουν από σπόντα, μέσω του πατριωτισμού.

Ένα ακόμα παραμύθι της προεκλογικής εκστρατείας ελπίζω πως τέλειωσε εδώ. Και ζουν αυτοί καλά, αλλά εμείς;

No comments: