Friday, September 7, 2007

Ω, Τι Ωραία Εκπροσώπηση Στο Debate...

Είδα όλο το μαζοχιστικό τρίωρο που απεκάλεσαν Debate. Κι άκουσα προσεκτικά και τα σχόλια των δημοσιογράφων, για το πόσο θα επιθυμούσαν να είναι αλλιώς η διαδικασία και να μην τους την έχουν φορέσει καπέλο τα (δύο μεγάλα) κόμματα, κλπ.

Πως το καταλαβαίνω εγώ... Κανένα, μα κανένα, debate της προκοπής δεν μπορεί να γίνει. Όλα τα debate είναι σικέ debate. Eκπροσωπούμενα. Μας φταίει τώρα το "ασφυκτικό πλαίσιο" των κομμάτων και η "υπερπροστασία" των αρχηγών τους;

Μας φταίει απλώς το γεγονός πως και οι έξι αρχηγοί και οι έξι δημοσιογράφοι και η συμπαθής συντονίστρια, ανήκουν όλοι τους στην ίδια ομάδα, την ομάδα των "επιτυχημένων" και των "προνομιούχων" της Ελληνικής κοινωνίας.


Και τα συμφέροντά τους, παιδιά, αλληλοδιαπλέκονται. Η από δω εξάδα, η εξάδα των πολιτικών (ακόμα και των μικρών κομμάτων) έχει την δύναμη και τον τρόπο να "συντηρήσει" την ευμάρεια της απο κεί εξάδας, της εξάδας των δημοσιογράφων, όταν αρχίσει πια να "σβήνει" το άστρο τους ή τα "σπάσουν" για κάποιο λόγο με το "λόμπυ" των ΜΜΕ. Μα με την ΕΡΤ, μα με τα γραφεία τύπου των κατά τόπους Ελληνικών Πρεσβειών, μα με τους διορισμούς Εκπροσώπων Τύπου, μα δίνοντάς τους την Βουλευτική Ιδιότητα. Ο πληθυσμός μας είναι πάρα πολύ μικρός και η αγορά των ΜΜΕ τόσο πολύ "περιπλεγμένη" που δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε έναν Χέμινγουεϊ. Και φυσικά δεν θέλει να υπάρξει ποτέ ένας Τόμσον...

Ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε επίπεδο Σταρ Σύστεμ δεν υπάρχει. Οι έξι σταρ που ελέγχουν "εν ονόματι της ενημέρωσης του Λαού" είναι πιο πλούσιοι, πιο έξυπνοι και πιο συμβιβασμένοι από τους έξι που ελέγχονται "ως εκπρόσωποι του Λαού". Το παραμύθι που χτίστηκε επί Κοσκωτά, της "μαχητικής, ανεξάρτητης, ανιδιοτελούς" δημοσιογραφίας, ακόμα και τότε δεν το έφαγε κανένας.

Ευτυχώς αν ρωτήσεις σήμερα έναν πιτσιρικά γιατί δηλώνει πως θέλει να γίνει τηλεοπτικός ρεπόρτερ θα σου απαντήσει "για την γκλαμουριά και τα φράγκα". Χέστηκε για το Πούλιτζερ. Και φυσικά καμία διάθεση δεν έχει να αποκαλύψει (ακόμα κι αν διαστροφικά γουστάρει σε προσωπικό επίπεδο να την ξέρει) την αλήθεια.

Φροντίζουν να του το υπενθυμίζουν οι "μεσαίων βαρών" δημοσιογράφοι που σκοτώνονται κάθε τόσο... Και στην πλάτη τους καθαγιάζονται και αγοράζουν βίλες όλοι οι υπόλοιποι.

2 comments:

0comments said...

"ΛΗΣΤΕΙΑ!" με λέει
τον λέω "ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ;"


btw πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ωραίο βιβλίο με διηγήματα. Δε θα βάλουμε κανα μπανεράκι στα μπλογκ μας;

Καλό ΣΚ!

PiKei said...

Αν αναφέρεσαι στα "Εξι δισεκατομμύρια" έχει δικό του μπλογκ και λινκ από δω προς τα εκεί.