Επειδή πολύ μας έχουν ζαλίσει τον έρωτα όλοι οι "λαγοί" με το πόσο ακριβό πολίτευμα είναι η Δημοκρατία και πόσο "γονατίζουν" τον Προϋπολογισμό οι εκλογές, έχω να καταθέσω την παρακάτω πρόταση για Εκλογές και Δημοψηφίσματα μηδενικού κόστους (ή σχεδόν μηδενικού γιατί θα καίμε λίγο ρεύμα παραπάνω και θα παίζουν και κάτι έξοδα εκτύπωσης).
Κάθε τμήμα Λυκείου της χώρας αντί να κάνει Αγωγή του Πολίτη (ή όπως αλλιώς λέγεται σήμερα η μαλακία μάθημα που γίνεται) συνδέεται με έναν Δικηγόρο που διορίζεται ως υπεύθυνος δικαστικός αντιπρόσωπος και εργάζεται αμισθί ή πληρώνεται με συμβολικό ποσό από τον τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο. Ο δικηγόρος αφιερώνει τις ώρες που απαιτούνται για να δημιουργήσει από την Πρώτη Λυκείου ομάδες εργασίας μαθητών που θα καταλήξουν στην Τρίτη Λυκείου (όταν θα έχουν κλείσει τα δεκαοχτώ και θα γίνονται επίσημα πολίτες) να συγκροτήσουν τις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων. Οι εφορευτικές θα είναι έτσι απόλυτα ενημερωμένες για τον εκλογικό νόμο και την διαδικασία που εξασφαλίζει το αδιάβλητο των εκλογών κι όχι ανεμομαζώματα που δεν πηγαίνουν ποτέ. Κάθε εφορευτική θα παραλαμβάνει από το Υπουργείο Εσωτερικών τον κατάλογο των ψηφοφόρων που της αναλογεί (όχι μεγαλύτερο από 500 ψηφοφόρους) και θα δημιουργεί μια βάση δεδομένων με στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους όπως και με τις μεταβολές τους (θάνατοι και διαγραφές, νέες είσοδοι-εγγραφές, μεταδημοτεύσεις που παράγουν εγγραφή ή διαγραφή). Η βάση θα είναι απόρρητη και μόνο για χρήση της εφορευτικής.
Φυσικά οι κάλπες θα μείνουν για πάντα στα Λύκεια και θα μπορούν να χρησιμεύσουν για όποια εναλλακτική χρήση φανταστούν οι πιτσιρικάδες. Αρκεί να υπάρχουν όταν τις χρειαζόμαστε οι υπόλοιποι. Επίσης οι συνδυασμοί δεν θα τυπώνουν πια κεντρικά τα ψηφοδέλτια τους, αλλά το αρμόδιο δικαστήριο μετά την ανακήρυξη θα ανεβάζει εκτυπώσιμα αρχεία για χρήση των εφορευτικών επιτροπών. Όλα τα ψηφοδέλτια θα εκτυπώνονται με ευθύνη της εφορευτικής επί τόπου και στον αριθμό που απαιτείται.
Με το ήδη εφαρμοζόμενο σύστημα μετάδοσης με τα "εκλογικά" κινητά, όλα τα αποτελέσματα θα μεταβιβάζονται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Και έτσι θα μπορούμε να κάνουμε όλες τις εκλογές, αλλά και τοπικά ή γενικά δημοψηφίσματα όποτε προκύπτουν.
Πέραν της οικονομικής διάστασης του θέματος, γνώμη μου είναι ότι η πρόταση αυτή έχει ένα σημαντικό παράπλευρο όφελος. Δημιουργεί στην πιο δυναμική και ταυτόχρονα την πιο παραμελημένη ομάδα ανθρώπων, δηλαδή τους πολίτες που εισάγονται για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία, την ευθύνη του εγγυητή του αδιάβλητου. Και τους δίνει δύο χρόνια συστηματικής προετοιμασίας για να το πετύχουν. Φυσικά στις ομάδες εργασίας αυτές και στην αντίστοιχη θητεία στις εφορευτικές θα πρέπει να εντάσσονται επίσης και όσοι αποκτούν δικαίωμα ψήφου από πολιτογράφηση σε κάθε περιοχή.
No comments:
Post a Comment