Sunday, June 5, 2011

Για τις καντίνες

Γνώμη μου:

Η Λαϊκή Συνέλευση ούτε είναι, ούτε πρέπει να πιστέψει ποτέ, ούτε να συμπεριφερθεί ποτέ, σαν να είναι ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ της Πλατείας. Μην ψωνίζετε από τις καντίνες, ας οργανώσουμε συλλογικές κουζίνες, ας απαντήσουμε έμπρακτα και ουσιαστικά στην ύπαρξή τους κι όχι τραμπουκομαλακισμένα (όπως άκουσα να προτείνει μια κοπέλα χθες βράδυ 'πάμε τώρα να τους διώξουμε').

Επίσης το θέμα δεν είναι ούτε απλώς χωροταξικό για να λυθεί με επέκταση του χώρου της συνέλευσης, ούτε οικονομικό (πόσο χρεώνουνε κι αν δίνουν απόδειξη). Είναι θέμα πολιτικό και σοβαρά "μικροπολιτειακό". Η Συνέλευση μπορεί να αποδοκιμάσει (και γι αυτό φτιάχτηκαν τα "σήματα με τα χέρια) ομιλητή, άποψη ή δραστηριότητα γύρω της αλλά δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τραμπουκίσει κανέναν ή να του στερήσει το ενάμισυ λεπτό του ακόμη κι αν διαφωνεί κάθετα με την στάση του, γιατί τότε αυτοαναιρείται δραματικά.

Δικαιούται να ζητήσει από οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται εμπορικά, σύμφωνα με το ψήφισμα, την συγκέντρωση να σταματήσει να το κάνει, αλλά όχι και επιβάλλει το ψήφισμά της με κάποια Ομάδα Καταστολής. Παλεύουμε για να μην υπάρχουν αστυνομικά κλομπ, όχι για να φτιάξουμε τα δικά μας αμεσοδημοκρατικά καδρόνια.

Πέρα από την "θύελλα" που θα ξεσηκώσει στα ξεφτιλισμένα μήντια οποιαδήποτε "αναγκαστική απομάκρυνση" των μικροπωλητών, το πιο σημαντικό είναι ότι θα μας κάνει να πιστέψουμε (σε μια κρίση μεγαλομανίας) πως γίναμε ΑΓΑΔΕΣ και ΡΑΒΔΟΥΧΟΙ της πλατείας, πράγμα που δεν συμβαδίζει με καμιά πραγματική δημοκρατία.

No comments: