Saturday, January 13, 2007

Διαφθύρια 2007

Τα Διαθύρια ή λαϊστί Διαφθύρια (όπου τα πλάγια γράμματα προφέρονται χωρίς διαχωρισμό) είναι ένα αρχαιότατο έθιμο που επιζεί κραταιό ως τις μέρες μας. Τα Ετήσια Διαθύρια αρχίζουν την πρώτη μέρα του κάθε χρόνου και τελειώνουν την τελευταία του. Οι ρίζες των Διαφθυριών χάνονται στα βάθη της Ιστορίας. Ιδιαίτερη έξαρση παρουσίασαν στον γεωγραφικό μας χώρο σε διάφορες ιστορικές περιόδους και άλλοτε ατόνησαν παροδικά, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείφθησαν τελείως. Τα Διαθύρια σύμφωνα με την επικρατούσα απόψη των καθηγητών λαογραφίας ανήκουν στις λαϊκές θρησκείες και πιθανότατα οι ρίζες τους να βρίσκονται ακόμα και στην παλαιολιθική εποχή, να συνδέονται δηλαδή με την εθιμική προσφορά τροφής στον φύλακα της είσοδου της σπηλιάς από τους περιπλανώμενους κυνηγούς που ήθελαν να εισέλθουν. Μια μορφή προσφοράς που εξασφάλιζε την ευμένεια της μικρής συνήθως φυλετικής ομάδας που νεμόταν την σπηλιά.

Όπως προκύπτει και από την ανάλυση της λέξεως τα Διαθύρια προέρχονται από την πρόθεση διά και το ουσιαστικό θύρα, και η ίδια η ανάλυση αυτή παραπέμπει άμεσα στην διάσχιση μιας θύρας και υποστηρίζει την άποψη των ερευνητών της λαογραφίας. Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους η προσθήκη του γράμματος Φι στην αρχική λέξη με το πέρασμα του χρόνου έγινε για λόγους ευφωνίας, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να προφέρουν ενωμένα σχεδόν τα φωνήεντα της λέξης.

Τα Διαφθύρια δεν χρειάζονται κάποιον ειδικό τόπο λατρείας. Μπορούν να εξασκηθούν παντού όπου υπάρχει μια υπαρκτή η συμβολική θύρα που πρέπει να ανοίξει για να μπορέσει ο άνθρωπος να συνεχίσει το ταξίδι του στην ζωή.

Μια μορφή Διαθυρίων ήταν στο παρελθόν το φιλοδώρημα που εδίδετο στους οδηγούς των ανελκυστήρων, σήμερα η τεχνολογία το έχει δυστυχώς εξαλείψει.

Τα Διαφθύρια ανθούν παντού και εξασκούνται με ζήλο και σε πάμπολλες παραλλαγές, αν και οι ειδικοί δεν συμφωνούν ως προς το αν οι εξασκώντες την λατρεία τους έχουν συνείδηση της αρχαϊκής αυτής τελετουργίας ή αν έχει πια απομείνει ένα κενό νοήματος σχήμα. Σ' αυτό που συμφωνούν όλοι όμως είναι πως τα Διαθύρια πρέπει να μελετηθούν επισταμένα, να κατηγοριοποιηθούν και αν υπάρξει ανάγκη, ακόμη και να προστατευθούν προς όφελος της ανθρωπότητος.

Τα Διαφθύρια δεν ασκούνται πια τόσο όσο στο παρελθόν στον Υπαρκτό - αν εξαιρέσει κανείς τα Διόδια που είναι μια μορφή επιβεβλημμένων και θεσμοθετημένων Διαθυρίων και γι αυτό δεν θα απασχολήσουν την παρούσα περίληψη - αλλά στον Συμβολικό κόσμο. Κάθε άνθρωπος πριν πάρει μια οικοδομική άδεια, που θα αλλάξει την ζωή του, νοιώθει πως πρέπει να καταβάλλει στον φύλακά της μια Διαθυριακή εξευμενιστική προσφορά. Τό αυτό ισχύει και για τις μεγάλες θύρες των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Και εκεί συναντάται συχνά η εξάσκηση των Διαφθυριών.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να διευκρινήσουμε εδώ, μια πολύ συνηθισμένη παρεξήγηση. Σύμφωνα με το τελευταίο συνέδριο της Γλωσσολογικής εταιρείας η άποψη που εκφράζεται από μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, αλλά από κανέναν σοβαρό επιστήμονα, πως τα Διαφθύρια δεν προέρχονται από τις λέξεις που προαναφέρθηκαν αλλά από την επίσης σύνθετη λέξη Διαφθορά κρίνεται ως αστήρικτη και εντελώς λανθασμένη. Καλείται δε το κοινό να πάψει να την διαδίδει και να την απορρίψει συλλήβδην ως παρα-επιστημονική.

1 comment:

Anonymous said...

διαφύρια=μεγάλη γιορτή των λογιστών που εόρτάζεται με την ετήσια απογραφή κατά την οποία καταλογίζουν την λογική και νόμιμη φύρα των αγαθών με νομοθετιμένους κανόνες και με λογικές αποδείξεις. παραδοσιακά κατά την περίοδο των διαφυρίων ξεσπούν καυγάδες και διαξιφισμοί μεταξύ τεχνικού διευθυντού , γενικής διεύθενσης και αποθηκάριου. Το κοινό χαίρεται όταν όλοι οι ανωτέρω καφέρνουν να σκοτώσουν τον λογιστή. αν παρ' όλα αυτά ο λογιστής καταφέρει να αναδειχτεί νικητής τότε λέμε ότι η εορτή διαλούφαξε.