Wednesday, January 24, 2007

Ο Άφορος Πλανήτης

Στον πλανήτη C1Z9N1 μέχρι πρόσφατα δεν επιβαλλόταν καμμία φορολογία στα πρόσωπα και τα αγαθά. Παρ' όλα αυτά υπήρχαν υπηρεσίες κοινής ωφελείας που λειτουργούσαν. Το σύστημα Υγείας ήταν άψογο και εντελώς δωρεάν, τα σχολεία του πλανήτη ήταν υπερχρηματοδοτούμενα και υπερεξοπλισμένα και το παράδοξο αυτό συνεχιζόταν για πάρα πολλά χρόνια.

Ο Υπουργός Οικονομικών ήταν ισόβιος και όλο το προσωπικό του υπουργείου του - τρία άτομα - επίσης. Ο ετήσιος προϋπολογισμός, στο τμήμα των Εσόδων, ήταν απόρρητος και η Βουλή αποφάσιζε μόνο για τα Έξοδα. Και πάντοτε υπήρχε ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού που μεταφερόταν στον επόμενο χρόνο.

Όλα άλλαξαν όταν μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές δυνάμεις του Γαλαξία, για λόγους που σχετίζονταν με την διάσταση που είχε με τον C1Z9N1 σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ρητά πως τα έσοδα του πλανήτη προέρχονταν από υπόθαλψη εγκληματιών, κέντρα εκπαίδευσης τρομοκρατών και διακίνηση ναρκωτικών και απαγορευμένων όπλων. Αν και κάτι τέτοιο ήταν φανερά αστήρικτο, αφού πουθενά δεν βρέθηκαν στον C1Z9N1 εγκληματίες, χώροι που θα μπορούσαν να εκπαιδεύονται τρομοκράτες, ούτε καμμία ένδειξη παραγωγής ή συμμετοχής σε διάθεση απαγορευμένων όπλων, ο Υπουργός Οικονομικών εκλήθη να αποκαλύψει την πηγή των εσόδων.

Ο Υπουργός μετά από πολλές πιέσεις αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως τα έσοδα ήταν πραγματικά προϊόν εγκλήματος. Όλα τα τυχερά παιχνίδια του πλανήτη, ακολουθούσαν μια τεχνογνωσία που επέτρεπε στο Υπουργείο Οικονομικών να "κλέβει" για λογαριασμό του, παρουσιάζοντας εικονικούς νικητές σε όλα τα μεγάλα ποσά των Λαχείων, αλλά και τα τεράστια τζακ-ποτ των κουλοχέρηδων. Τα τέσσερα άτομα στο Υπουργείο αρκούσαν για την δουλειά. Κι είχαν επιλεγεί μετά από σκληρά ψυχολογικά τεστ για την τιμιότητα και την εχεμύθεια τους. Και πραγματικά παρά τις εξονυχιστικές έρευνες που ακολούθησαν, κανείς τους δεν βρέθηκε να έχει στην κατοχή του, το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο που να είχε αποκτηθεί παράνομα ή να μην καλυπτόταν από το υπεραναλυτικό "πόθεν έσχες".

Φυσικά το "κόλπο" γινόταν μόνο στα μυθικά ποσά. Όλα τα μέτρια και μικρά κέρδη κατέληγαν στους παίκτες με στόχο να τους κρατάνε μέσα στον τζόγο, να συντηρούν την ελπίδα τους για μεγάλα κέρδη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά από αυτήν την αποκάλυψη, ολόκληρος ο πλανήτης δεν σταμάτησε να παίζει. Απλώς θεσμοθέτησε με δημοψήφισμα έναν και μοναδικό φόρο, τον "Φόρο Απληστίας", διατήρησε τους ίδιους ανθρώπους στο Υπουργείο Οικονομικών και συνέχισε ευτυχισμένος την τροχιά του και την συνειδητή του πλάνη για μεγάλα κέρδη...

No comments: